6.4 Ondersteuning
procedure
Een managementsysteem kan een organisatie ondersteunen bij borging én vernieuwing. Toch denkt u bij een managementsysteem misschien ook aan procedures en bureaucratie. Met ‘experts’ die door de organisatie lopen met een kritische blik. En aan het verdwijnen van creativiteit en vernieuwing. Ten onrechte, want een managementsysteem is niet meer dan een hulpmiddel voor een organisatie om de eigen ambities te verwezenlijken.
Een organisatie bepaalt tijdens het proces van de dynamische RI&E zelf wat haar doelen zijn, welke afspraken daaraan bijdragen en wie die afspraken op welke manier controleert.
Inspanning
protocol
Daarbij zijn verschillende benaderingen mogelijk. Zo kan de nadruk in de praktijk liggen op de toepassing van protocollen en regels of op het investeren in vakbekwaamheid van de werknemers. Het eerste biedt zekerheid, maar kan leiden tot bureaucratie en rigide gedragspatronen. Het tweede biedt mogelijkheden voor groei en ontwikkeling, maar vraagt om extra inspanningen en persoonlijke ontwikkeling.
Eisen
balans
Welke doelen het managementsysteem ook dient, de voortdurende uitdaging voor een dynamische RI&E is het vinden van een balans tussen borgen en ruimte bieden voor verbetering en verandering. De keuzes die een organisatie maakt, bepalen de eisen waaraan het managementsysteem moet voldoen. Deze zijn een uitwerking van de uitgangspunten voor een functionerend managementsysteem:
- De organisatie zegt wat ze doet.
- De organisatie doet wat ze zegt.
- De organisatie toont aan dat ze doet wat ze zegt.
Specifieke deskundigheid
expertise
Voor de dynamische RI&E is het belangrijk dat de organisatie beschikt over deskundigheid op het gebied van specifieke risico’s. Het is ook belangrijk dat voldoende operationele kennis beschikbaar is. Dat vraagt om een ontwikkelgerichte benadering met de inzet van specialistische, soms diepgaande, expertise. De HR-adviseurs zijn bijvoorbeeld geschoold in het begeleiden van verzuimende werknemers en werken nauw samen met bedrijfsartsen. Zo hebben sommige organisaties eigen brandweermensen in dienst. Of hebben ziekenhuizen zelf de nodige expertise in huis, zodat zij met eigen fysiotherapeuten de werknemers kunnen adviseren over fysieke belasting.
Maatwerkregeling
integratie
Wie de ondersteuning zelf wil regelen, kan daarom het beste kiezen voor de maatwerkregeling volgens de Arbowet (zie hoofdstuk 2). De maatwerkregeling biedt ruimte voor de integratie met de eigen processen in de organisatie. De afstand tussen de arboprofessional en leidinggevenden en werknemers is op die manier kleiner dan in de andere variant in de Arbowet: de vangnetregeling. Hoe kleiner de afstand, hoe meer grip een organisatie heeft op de ondersteunende processen.
Op rendement.nl/arbodossier vindt u meer informatie over de verschillen tussen de maatwerk- en de vangnetregeling.