7.2 Gevolgen van ontbreken afspraken
De situatie is een stuk lastiger als de werknemer privé mag rijden met de auto, maar er geen afspraken zijn gemaakt. De auto is dan een arbeidsvoorwaarde voor de werknemer. Hierbij gelden strenge wettelijke regels.
Onvoorwaardelijk
intrekken
Uit recente rechtspraak is duidelijk geworden dat afspraken over de leaseauto uitermate belangrijk zijn als de werkgever de mogelijkheid tot het gebruik van de leaseauto wil intrekken. Als er geen concrete afspraken tussen de werknemer en werkgever zijn gemaakt, kan de auto een onvoorwaardelijke arbeidsvoorwaarde zijn. Het beëindigen van het gebruik van de leaseauto zal voor de werkgever dan bijzonder lastig zijn.
Eenzijdig
schriftelijkheidsvereiste
Een werkgever mag een arbeidsvoorwaarde niet zomaar eenzijdig wijzigen. Hiervoor moet een eenzijdig wijzigingsbeding zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst (het schriftelijkheidsvereiste). Hiervoor is vereist dat er zwaarwegend belang van de werkgever is om de arbeidsvoorwaarde aan te passen. De belangen van de werknemer spelen daarbij ook een rol.
Redelijk
drie criteria
redelijkheid
De Hoge Raad heeft drie criteria geformuleerd waar hij in een geschil over het wijzigen van een arbeidsvoorwaarde naar zal kijken:
- Is er sprake van gewijzigde omstandigheden waardoor een wijziging van de arbeidsvoorwaarde noodzakelijk is?
- Is het gedane voorstel tot wijziging in het licht van de omstandigheden van het geval redelijk?
- Kan de aanvaarding van het voorstel in redelijkheid van de werknemer worden gevergd?
In de praktijk blijkt dit een zware toets te zijn.