1.5 Juridische gevolgen
Zoals gezegd is de hoofdregel dat u de jaarrekening moet opstellen in overeenstemming met Titel 9 Boek 2 BW. Maar wat zijn nu precies de consequenties als dit niet gebeurt?
1.5.1 Bestuurdersaansprakelijkheid
bestuurder
verhaalmogelijkheid
curator
Aan de bestuurder van uw onderneming is de taak opgedragen om een administratie te voeren en een jaarrekening op te stellen. Als de bestuurder dit nalaat of veronachtzaamt, kan hij aansprakelijk worden gesteld door de volgende personen:
- een individuele benadeelde schuldeiser, die zijn beslissingen mede baseert op basis van de opgestelde jaarrekening. Dit betreft een verruimde verhaalmogelijkheid. De benadeelde partij heeft de mogelijkheid om zowel de vennootschap als de bestuurder aan te spreken;
- de curator, die de bestuurder bij een faillissement aansprakelijk kan stellen voor het tekort van de vennootschap.
1.5.2 Economisch delict
Het niet juist voeren van een administratie of het overschrijden van termijnen wordt formeel gezien als economisch delict. Dat kan grote gevolgen hebben.
In de praktijk is − zeker voor de mkb-ondernemer − het effect veelal minder groot, doordat er weinig externe belanghebbenden zijn die geschaad worden bij een eventuele overschrijding.
Faillissement
onbehoorlijk bestuur
bewijslast
Bij een faillissement kan dit wel belangrijk zijn. De wetgever gaat in dat geval ervan uit dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur als een bestuurder niet heeft voldaan aan de administratieverplichting. In dat geval geldt de zogenoemde omkeerregel. Dit betekent dat de bewijslast niet bij de curator ligt, maar dat de bestuurder moet bewijzen dat er geen verband is tussen het faillissement én het niet nakomen van de administratieverplichting. Met andere woorden, de bestuurder is schuldig totdat het tegendeel is bewezen.
Sanctie
jaarrekeningmodellen
gevangenisstraf
Als een bestuurder van uw onderneming een overtreding begaat die verband houdt met het niet gebruiken van de verplichte jaarrekeningmodellen, of het niet hanteren van de terminologie zoals is vastgelegd in Titel 9 Boek 2 BW, is er sprake van een economisch delict. In de wet op de economische delicten uit 2016 is de maximale straf als volgt geformuleerd: “Hij, die een economisch delict begaat, wordt gestraft: in geval van misdrijf, voor zover het betreft een economisch delict, bedoeld in artikel 1, onder 1°, of in artikel 1a, onder 1°, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren, taakstraf of geldboete van de vijfde categorie.”
Bij een economisch delict riskeert de bestuurder een maximale celstraf van zes jaar, en een maximale geldboete van € 83.000.