10. Consolideren
Hiervoor ging het steeds over de enkelvoudige jaarrekening. Naast deze jaarrekening bestaat er ook nog de geconsolideerde jaarrekening voor ondernemingen die samen met elkaar één concern vormen. Daarmee krijgt de lezer een beter inzicht in de prestaties van het gehele concern. Een geconsolideerde jaarrekening opstellen doet u echter niet zomaar even tussendoor.
hoofdlijnen
Het opstellen van een geconsolideerde jaarrekening is een lastige en tijdrovende klus. Want moet u überhaupt consolideren? Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van het aandelenbelang. En op welke manier gaat u consolideren, integraal of proportioneel? Aan het opstellen van een geconsolideerde jaarrekening is moeiteloos een apart themadossier toe te wijden. Dit hoofdstuk zoomt echter alleen in op de hoofdlijnen. Zo leest u welke ondernemingen moeten consolideren, welke vrijstellingen er zijn, en welke ondernemingen tot de zogeheten consolidatiekring behoren.
Integraal of proportioneel consolideren
Normaliter is er sprake van integrale consolidatie als u alle activa, passiva, kosten en opbrengsten bij elkaar optelt onder ‘aftrek belang derden’. Alleen bij een joint venture, zonder overheersende zeggenschap, is proportionele consolidatie toegestaan. Daarbij neemt u alle activa, passiva, kosten en opbrengsten naar rato mee. Neem voor deze technische aspecten contact op met uw accountant.