6.3 Getrouw beeld
presenteren
vrij
Hoewel er binnen de XBRL-standaard mogelijkheden zijn om vast te leggen op welke wijze u gegevens moet presenteren, zijn deze mogelijkheden onvoldoende om vast te leggen aan welke eisen een SBR-rapport moet voldoen om aan te sluiten bij het ‘getrouwe beeld’. Omdat deze definitie ontbreekt, is het aan partijen om de gegevens in een SBR-rapport te presenteren zoals hun goeddunkt. Dit maakt het visueel beoordelen en vergelijken van SBR-rapportages van verschillende ondernemingen vaak lastig.
6.3.1 Consistente presentatie
leebaar
Daarom zijn er initiatieven geweest om te komen tot wat uiteindelijk de ‘consistente presentatie’ is genoemd: afspraken over de wijze waarop wij in Nederland SBR-rapportages in voor mensen leesbare vorm willen presenteren. Denk hierbij aan de volgorde waarop balans, winst-en-verliesrekening, grondslagen, toelichtingen et cetera worden gepresenteerd. Maar ook aan afspraken over de kolommen waarin met name financiële gegevens worden gepresenteerd. Om gebruik te kunnen maken van de consistente presentatie, moeten in de taxonomie een aantal voorzieningen zijn opgenomen, waaronder de definitie van ‘Table linkbases’.
Met Table linkbases is het mogelijk om complexe (dimensionale) overzichten, zoals verloopoverzichten in jaarrekeningen, te renderen. De inhoud komt in een tabel. De kolommen en de rijen van deze tabel zijn dan in de taxonomie gedefinieerd.
Logius
Ook moet er een presentatiehiërarchie in de taxonomie zijn opgenomen. Het beheer van de beschrijving van de consistentie presentatie is ondergebracht bij het SBR-programmateam van Logius. Voor de volledigheid kan nog worden vermeld dat de NBA zich heeft ingespannen om deze standaarden vast te leggen in een ‘Uniforme presentatie’. Beide stromingen worden samengebracht onder de noemer ‘Consistente presentatie’, zodat eventuele onduidelijkheden in de toekomst tot het verleden zullen behoren.
Inline XBRL (iXBRL)
In hoofdstuk 9 komt Inline XBRL (iXBRL) uitgebreider aan bod. Dit is een binnen de XBRL-standaard gedefinieerde manier om het SBR-rapport te embedden (op te nemen) in tags die het mogelijk maken om het SBRrapport met behulp van een webbrowser in voor mensen leesbare vorm te presenteren. Dit deel van de SBR-standaard wordt in Nederland nog niet ondersteund, maar er zijn ontwikkelingen op Europees niveau om dit in Europa verplicht te stellen. In hoeverre en wanneer deze ontwikkeling impact zal hebben op de Nederlandse situatie, moet in de komende periode worden beoordeeld.