3.1 Handmatig
webportal
rapportageketen
conversie
Hoewel SBR erop gericht is om system-to-system communicatie mogelijk te maken en op die wijze de kwaliteit en efficiency te verbeteren, bieden een aantal uitvragende partijen de mogelijkheid om gegevens via een webportal in te voeren. Ze doen dat om de drempels voor het toepassen van SBR (investering in SBR-software en aanpassing van het rapportage proces), te verlagen en weg te nemen. SBR heeft in een dergelijke situatie maar een beperkte toegevoegde waarde, afhankelijk van de situatie bij de ontvangende partij. Voor de Kamer van Koophandel is het SBR-bericht het eindresultaat van de rapportageketen. Met andere woorden: het SBR-bericht wordt na ontvangst opgeslagen en als dat nodig is wordt op basis van het SBR-bericht een leesbare vorm gepresenteerd. Bij andere uitvragende partijen wordt het SBR-bericht geconverteerd naar een formaat (in veel gevallen een relationele database) dat gebruikt wordt door andere bedrijfsapplicaties, bijvoorbeeld voor het controleren van de inhoud van een bericht.
In deze laatste situatie bevat het proces, de conversie van scherminformatie naar een SBR-bericht en vervolgens de conversie van het SBR-bericht naar de database, minimaal één overbodige stap.
3.1.1 Voordelen
interessant
Maar als op deze wijze degene met de rapportageverplichting kan voldoen aan de eisen die de uitvragende partij stelt, is dat natuurlijk geweldig! Deze optie kan dus heel interessant zijn in de volgende situaties:
- als u niet al te veel gegevens hoeft in te voeren;
- als u weinig gegevens van eerdere rapportages kunt hergebruiken;
- als u de rapportage slechts één- of tweemaal per jaar moet aanleverend.
controles
invoerfouten
Ervan uitgaande dat u gebruikmaakt van een taxonomie – we hebben het hier immers over SBR-rapportages – kunt u als gebruiker erop rekenen dat het invoerscherm een aantal relevante controles bevat, die mogelijk zijn vastgelegd in de taxonomie. Het is nog wel de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker dat hij of zij alle gegevens correct invoert. De applicatie kan niet controleren of € 100.000,00 omzet ook daadwerkelijk € 100.000,00 moet zijn. Wel kunnen invoerfouten mogelijk worden geconstateerd op basis van in de taxonomie vastgelegde formules voor de berekening van (sub)totalen.
handmatig
Als de gebruiker de SBR-rapportage op deze manier verzorgt, is hij er zelf verantwoordelijk voor dat de rapportage tijdig en correct wordt aangeleverd. Ook dient hij ervoor te zorgen dat er bewijs aanwezig is met betrekking tot de aanlevering.
3.1.2 Nadelen
Het nadeel van deze aanpak is dat alle gegevens handmatig moeten worden ingevoerd. Dit betekent dat de gegevens, die meestal in andere systemen beschikbaar zijn, door middel van het betere knip- en plakwerk in de schermen moeten worden ingevoerd. Dit kan een nogal tijdrovend proces zijn. Bovendien is deze werkwijze foutgevoelig.