U bent hier

11.2 Gemoedsbezwaarde werkgever

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

Het kan ook de werkgever zijn die gemoedsbezwaren heeft. Afhankelijk van voor welke verzekeringen ontheffing is verkregen van de SVB, heeft dit gevolgen voor de loonheffingen.

Volksverzekeringen

inhouden op het loon

Heeft uw onderneming een ontheffing voor de volksverzekeringen, dan moet u in plaats van de premie volksverzekeringen een premievervangende loonbelasting inhouden op het loon van alle werknemers. Dat doet u ook als de ontheffing niet voor álle volksverzekeringen geldt.

Qua doorwerking van de ontheffing op de ZVW zijn ook nu weer twee situaties mogelijk:

  • werkgeversheffing: u verwerkt en betaalt de heffing net als altijd;
  • werknemersbijdrage: u moet bijdragevervangende loonbelasting op het nettoloon van de werknemers inhouden, voor hetzelfde bedrag als de bijdrage zou zijn geweest.

verrekenen in aangifte

Werknemers die niet gemoedsbezwaard zijn, mogen de bij hen ingehouden premievervangende loonbelasting als ingehouden premie volksverzekeringen verrekenen in hun aangifte inkomstenbelasting.

Werknemersverzekeringen

zelf berekenen

Als uw onderneming een ontheffing voor de werknemersverzekeringen heeft, betaalt u premievervangende loonbelasting in plaats van de premies werknemersverzekeringen. U moet die belasting zelf berekenen aan de hand van de rekenregels voor de premies werknemersverzekeringen.

Ook in dit geval mag u maximaal de helft van de premiecomponent WGA van de gedifferentieerde Whk-premie op het nettoloon van de werknemers verhalen (zie ook paragraaf 5.5).

Administratieve verwerking van ontheffing

De aangifte loonheffingen bevat geen speciale rubrieken voor premie- of bijdragevervangende loonbelasting. U moet de betreffende bedragen daarom verwerken in de rubrieken waar u normaal gesproken de betreffende premies voor de volks- en werknemersverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet zou opnemen. Overigens heeft een ontheffing wegens gemoedsbezwaren geen gevolgen voor de loonkostenvoordelen. Die mag u gewoon aanvragen in de loonaangifte, ongeacht of de werknemer of werkgever gemoedsbezwaren heeft.

jaaropgaaf

Qua jaaropgaaf moet u er bij gemoedsbezwaren voor zorgen dat u de volgende rubrieksnamen aanpast:

  • ‘ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen’ moet worden ‘ingehouden loonbelasting/premievervangende loonbelasting’;
  • ‘ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet’ moet worden ‘ingehouden bijdragevervangende loonbelasting’.

Verder neemt u de premievervangende loonbelasting op onder ‘totaal premies werknemersverzekeringen’ als het de werkgever is met de gemoedsbezwaren.