U bent hier

11.1 Gemoedsbezwaarde werknemer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

gevolgen voor loonheffingen

De gevolgen voor de loonheffingen van gemoedsbezwaren bij werknemers hangen af van voor welke sociale verzekeringen de werknemer precies ontheffing heeft gekregen.

Volksverzekeringen

voor álle volksverzekeringen

Heeft de werknemer een ontheffing voor één of meer volksverzekeringen, dan moet u premievervangende loonbelasting op zijn loon inhouden in plaats van de premie volksverzekeringen. U houdt hierbij voor álle volksverzekeringen premievervangende loonbelasting in, ook als de ontheffing maar voor één of enkele volksverzekeringen geldt.

Aangezien de premievervangende loonbelasting hetzelfde bedrag is als de premie volksverzekeringen zou zijn geweest, kunt u dit gewoon berekenen op basis van de loonbelastingtabel (zie ook paragraaf 2.3).

heeft al dan niet gevolgen

Als het om een ontheffing voor de WLZ gaat, geldt er zoals eerder aangegeven ook ontheffing voor de ZVW. Afhankelijk van of uw onderneming de werkgeversheffing ZVW betaalt of u de bijdrage ZVW bij de werknemer inhoudt, heeft dit al dan niet gevolgen:

  • werkgeversheffing: u verwerkt en betaalt de heffing net als bij niet-gemoedsbezwaarde werknemers;
  • werknemersbijdrage: u moet bijdragevervangende loonbelasting op zijn nettoloon inhouden, voor hetzelfde bedrag als de bijdrage zou zijn geweest.

Werknemersverzekeringen

geen gevolgen

Heeft de werknemer een ontheffing wegens gemoedsbezwaren voor de werknemersverzekeringen, dan heeft dit geen gevolgen voor de loonheffingen. Uw onderneming is regulier premies werknemersverzekeringen voor deze werknemer verschuldigd.

Ook al heeft uw werknemer gemoedsbezwaren voor de werknemersverzekeringen, u mag toch maximaal 50% van het WGA-deel van de gedifferentieerde Whk-premie op zijn nettoloon verhalen (zie ook paragraaf 5.5).