1.2 Werknemersverzekeringen
legaal in loondienst
In principe is iedere persoon die legaal in Nederland in loondienst is, verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk in de vorm van werknemers die slechts voor een enkele of voor geen enkele werknemersverzekering zijn verzekerd. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde stagiairs en directeuren-grootaandeelhouders. Vrijwillige verzekering is dan soms mogelijk.
WIA/WAO
Nederland kent de volgende werknemersverzekeringen:
- de Werkloosheidswet (WW);
- de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)/Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
- de Ziektewet (ZW).
tot AOW-leeftijd
De verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen loopt tot aan het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, (op dit moment 66 jaar en vier maanden).
Potjes
voor rekening werknemer
De potjes met geld voor de werknemersverzekeringen worden in principe geheel gevuld door werkgevers via de over het belastbare loon verschuldigde premies werknemersverzekeringen. Alleen voor de WIA kan een deel van de premie voor rekening van de werknemer komen.
In hoofdstuk 3 vindt u meer informatie over de werknemersverzekeringen in het algemeen en in de hoofdstukken 4, 5 en 6 wordt elk van de werknemersverzekeringen apart behandeld.
Werknemerschap
juiste personen
Aangezien uw onderneming premies werknemersverzekeringen is verschuldigd voor werknemers, is het van belang om de juiste personen als werknemer aan te merken. Hiermee voorkomt u niet alleen dat uw organisatie onnodig premies betaalt voor bepaalde personen, maar ook dat u niet onterecht te weinig premies blijkt te hebben betaald, met mogelijke naheffingen en boetes tot gevolg!
goedgekeurde overeenkomst
Als hulpmiddel bij het vaststellen dat er geen sprake is van een verzekeringsplicht, heeft u tegenwoordig de mogelijkheid om een eigen overeenkomst met een zelfstandig opdrachtnemer aan de Belastingdienst voor te leggen, of te werken volgens een door de fiscus reeds goedgekeurde overeenkomst. Hiermee verkrijgt u zekerheid voor de loonheffingen en dus de verzekeringsstatus van de opdrachtnemer.
Het systeem van goedgekeurde (voorbeeld)overeenkomsten is per 1 mei 2016 ingevoerd via de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De bedoeling is om de Wet DBA per 2021 te vervangen. Wat de nieuwe wetgeving precies zal inhouden, is echter nog niet duidelijk.