U bent hier

Onderneming & Administratie
Sociale verzekeringen1. Sociale verzekeringen in een notendop1.1 Volksverzekeringen

1.1 Volksverzekeringen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

verplicht verzekerd

Iedere persoon die legaal in Nederland woont of in loondienst is, is verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen. Nederland kent de volgende volksverzekeringen:

  • de Algemene kinderbijslagwet (AKW);
  • de Algemene nabestaandenwet (ANW);
  • de Algemene ouderdomswet (AOW);
  • de Wet langdurige zorg (WLZ).

AOW-uitkering

De verzekeringsplicht voor de AOW loopt slechts tot het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd – in 2020 en 2021 66 jaar en vier maanden – omdat dan de AOW-uitkering ingaat.

Potjes

ingehouden premie

In principe worden de potjes met geld voor de volksverzekeringen gevuld door werknemers via de op hun loon ingehouden premie volksverzekeringen. Dit is samen met de loonbelasting onderdeel van de in te houden loonheffing. De AKW wordt echter uit de algemene middelen van het Rijk gefinancierd, wat ook deels voor de AOW geldt.

financiering

Uitgebreide informatie over waarvoor de volksverzekeringen dienen en hoe de financiering ervan plaatsvindt, kunt u lezen in hoofdstuk 2.

Gemoedsbezwaren tegen verzekeringen

ontheffing van premieplicht

Werknemers kunnen vanwege hun levens- of geloofsovertuiging bezwaren hebben tegen elke vorm van verzekering. Dat kan ook voor de werkgever het geval zijn. In die situatie is een ontheffing van de premieplicht aan te vragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In hoofdstuk 11 leest u wat precies de gevolgen van zo’n ontheffing zijn voor de loonheffingen en latere uitkeringsrechten van werknemers.