13.2 Lichte sancties
passend
De werknemer die een keer een pen mee naar huis neemt, pleegt fraude. Maar om nou te zeggen dat u hem hiervoor op staande voet moet ontslaan, gaat misschien wat ver. Om dit soort gedrag een halt toe te roepen, moet u met een passende sanctie komen.
13.2.1 Waarschuwing geven
geschikt
herhaling
De lichtst mogelijke sanctie is een waarschuwing. Voor sommige werknemers zal dit al even schrikken zijn, waardoor zij hun leven beteren. Een waarschuwing is geschikt als een werknemer een lichte overtreding van de regels heeft begaan en dit bovendien de eerste keer was. Geef de waarschuwing het liefst schriftelijk en laat meteen weten wat vervolgstappen zullen zijn bij eventuele herhaling van het ongewenste gedrag.
Zorg dat een kopie van de waarschuwing in het personeelsdossier terechtkomt, zodat u daar juridisch gezien altijd op terug kunt vallen.
13.2.2 Loondoorbetaling opschorten
Een iets zwaardere maatregel is het opschorten van de loondoorbetaling tijdens een verzuimperiode. Werkgevers hebben het recht om dat te doen als een werknemer zich bijvoorbeeld niet houdt aan de controlevoorschriften bij verzuim, of bijvoorbeeld afspraken mist bij de bedrijfsarts.
Tijdelijke maatregel
intrekken
Als u het idee heeft dat de werknemer te veel vrijheid neemt, dan kunt u zo een duidelijke boodschap overbrengen. U bent verplicht om de werknemer vooraf schriftelijk te informeren over de opschorting van zijn loon. Opschorting is een tijdelijke maatregel, die u meteen weer moet intrekken als de werknemer wel besluit mee te werken.
13.2.3 Loondoorbetaling stopzetten
De werknemer die niet meer werkt zonder geldige reden, heeft geen recht op loon. Logisch, maar het kan heel moeilijk zijn om aan te tonen dat de werknemer schuld heeft aan de situatie. Bij een zieke werknemer die niet voldoet aan zijn re-integratieverplichtingen of passende arbeid weigert, vervalt de loondoorbetalingsverplichting ook.
schriftelijk
Uw onderneming kan de loonbetaling dan stopzetten. Ook hiervoor geldt weer dat een schriftelijke aankondiging verplicht is. Als de werknemer de beslissing wil aanvechten, kan hij naar de kantonrechter stappen. Die beslist dan of uw onderneming terecht het loon heeft stopgezet.