U bent hier

Onderneming & Administratie
Fiscale aansprakelijkheden6. Melding betalingsonmacht6.1 Wanneer betalingsonmacht melden?

6.1 Wanneer betalingsonmacht melden?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

naheffings-aanslag

opzet

De betalingsonmacht moet u melden binnen 14 dagen na de datum waarop de belasting op aangifte uiterlijk betaald had moeten zijn. Als er sprake is van een naheffingsaanslag omdat op aangifte te weinig is aangegeven, kan voor het deel dat te weinig is aangegeven nog melding worden gedaan. Dit moet u ook doen binnen 14 dagen na de datum waarop de naheffingsaanslag betaald had moeten worden. Als de naheffingsaanslag is opgelegd én er is daarbij naar de mening van de ontvanger sprake van grove schuld of opzet, kan er in het geheel geen melding van betalingsonmacht meer worden gedaan.

Grove schuld

Zorg dus altijd voor een schriftelijke melding van betalingsonmacht, ook als deze te laat is of omdat sprake zou kunnen zijn van grove schuld of opzet. De ontvanger moet dan aannemelijk maken dat voor de naheffingsaanslag sprake is van grove schuld dan wel opzet.

Betalingsonmacht loonheffingen en BTW

Uw bv kan de aangifte loonheffingen over de maand april niet betalen. De aangifte daarvoor moet u indienen en betalen uiterlijk op 31 mei. U moet dan de melding van betalingsonmacht hebben ingediend uiterlijk op 14 juni.

BTW

U heeft voor uw bv over het tweede kwartaal een BTW-aangifte ingediend met een te betalen bedrag van € 1.500. Dit bedrag betaalt u tijdig. Vervolgens krijgt uw bv een naheffingsaanslag BTW van € 800 over dat tweede kwartaal, omdat u te weinig heeft aangegeven. De betaaltermijn voor die naheffingsaanslag verstrijkt op 14 oktober. Als uw bv dit bedrag niet kan betalen, moet u uiterlijk 28 oktober de betalingsonmacht melden aan de ontvanger. Als er sprake is van grove schuld of opzet voor deze naheffingsaanslag, kunt u de betalingsonmacht niet meer melden aan de fiscus.