U bent hier

Onderneming & Administratie
Fiscale aansprakelijkheden7. Inlenersaansprakelijkheid7.2 Wat is inlening?

7.2 Wat is inlening?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

uitzendbureau

De ontvanger kan u als inlener pas aansprakelijk stellen als er sprake is van inlening. Dit is het geval als u werknemers inhuurt van een andere onderneming, zoals een uitzendbureau of detacheringsbureau, waarbij die werknemers in dienst blijven van die andere partij. Bovendien moet u als inlener de leiding of het toezicht hebben op de ingeleende werknemer.

Wanneer bent u inlener?

toezicht

aanneming van werk

Als u een werknemer inhuurt van een andere ondernemer (uitlener) en die werknemer blijft in dienst van de uitlener, dan is sprake van inlening. Een belangrijk element van inlening is de vraag of die werknemer werkt onder uw toezicht of leiding. Als de uitlener zelf de leiding en toezicht blijft houden, is er geen sprake van inlening. Dan zou het kunnen gaan om aanneming van werk, waarvoor de ketenaansprakelijkheid (zie hoofdstuk 8) geldt.

In de praktijk gaat het bij inlening van personeel meestal om de vraag of er sprake is van toezicht of leiding van de inlener. De ontvanger moet dan namelijk zien te bewijzen dat sprake is van toezicht of leiding door u als inlener.