6.3 Presenteren
pitch
Als uw verhaal staat, kunt u het gaan presenteren. Een goede pitch is als een etalage voor uw project: het trekt geïnteresseerden. Uw etalage moet ervoor zorgen dat mensen uw ‘winkel’ willen binnenlopen. U moet wel het juiste podium en de etalage zoeken om uw project te pitchen. Vooral grote investeerders zien graag de persoon achter het plan voordat ze besluiten om te investeren.
Goede pitch
kort
visueel
Enkele tips voor een goede pitch zijn:
- zorg voor een zo kort en krachtig mogelijk verhaal;
- wees onderscheidend ten opzichte van de concurrentie;
- pak het visueel aan met beeld en video ter illustratie;
- maak mensen onderdeel van uw project;
- zet geïnteresseerden aan tot actie.
6.3.1 Kort en krachtig
De gemiddelde investeerder heeft weinig tijd en zin om pagina’s vol toelichtingen door te nemen. U moet daarom direct de aandacht van uw publiek grijpen.
Zorg voor een korte, krachtige pitch die de interesse wekt van potentiële investeerders. Details kunt u later toelichten: eerst wilt u de aandacht trekken.
6.3.2 Onderscheiden van concurrentie
creatief
Het aantal projecten waarmee u de concurrentie moet aangaan is heel groot. Het is dus belangrijk om u te onderscheiden van al die andere ondernemingen die ook financiering zoeken. Publiek met ervaring scant met een vizier op originele, aansprekende en innovatieve ideeën. Wees dus origineel en durf creatief te zijn: alles om te laten zien dat dit plan het beste plan is, dat u er voor de volle 100% voor gaat en dat uw plan de instap van investeerders verdient.
6.3.3 Maak het visueel
bedenker
risico
U heeft natuurlijk woorden nodig om uw verhaal te vertellen, maar het oog wil ook wat. Beeld pakt meer dan tekst, een plaatje kan écht meer zeggen dan duizend woorden. Visualiseer het verhaal en zorg voor foto’s, video’s en illustraties van het project, uw onderneming en de bedenker. Film is een krachtig communicatiemiddel en helpt om uw idee tot leven te wekken. Maak de video niet te lang: een paar minuten maximaal. Langer vergroot het risico op afhaken. Uit onderzoek van een crowdfundingplatform blijkt dat campagnes met video gemiddeld 114% meer geld krijgen dan campagnes zonder video.
Checklist voor een sterk verhaal
Mobiliseer de crowd door de volgende elementen te verwerken in uw boodschap:
- Verwoord het financieringsdoel in een heldere, natuurgetrouwe en aansprekende boodschap.
- Verbind voorbeelden uit de dagelijkse praktijk aan het financieringsdoel om het ‘te laten leven’.
- Maak een boodschap die tot de verbeelding spreekt.
- Geef uw campagne een ‘open einde’. Dit lokt potentiële investeerders om mee te doen.
- Presenteer de campagne als een ‘kleine revolutie’. Dit prikkelt investeerders om mee te doen. Ze willen de eersten zijn om mee te werken aan een nieuwe trend.
- Benadruk de urgentie en deadline voor de campagne. Dit stimuleert om in actie te komen en te investeren.
- Doe een aantrekkelijk aanbod waarbij de crowd – vaak een sterk gemêleerd gezelschap – iets kan betekenen.
6.3.4 Betrek mensen bij uw project
techniek
Naast de afgesproken beloning is het sympathiek uw publiek direct te betrekken bij uw project. U kunt mensen bijvoorbeeld een rondleiding of lezing aanbieden. Denk aan iets wat een afgeleide is van uw project. Vraagt u financiering voor het opzetten van een restaurant, nodig dan mensen uit voor een voorproefje. Ontwikkelt u een nieuwe techniek, laat mensen er dan mee experimenteren in een lab.
6.3.5 Roep op tot actie
actie
Het doel van uw pitch is dat mensen geld investeren in uw project. Roep dus in uw pitch op tot deze actie. Wees duidelijk over wat u wilt en communiceer dit. Maak het voor mensen die meer willen weten gemakkelijk om informatie op te vragen. Eindig uw pitch met een oproep tot actie.