3.3 Vorm van de voorwaarden
vormgeven
keuzes
In principe bent u vrij in de manier waarop u uw crowdfundingproject wilt vormgeven. Voert uw onderneming het project zelf uit – dus niet via een platform –, dan bepaalt u zelf de investeringsvorm en beloning. Ook beslist u zelf over de looptijd en het bedrag dat u wilt ophalen.
Financieringsdoel
nieuw product
terugbetaling
Uw keuzes hangen samen met het doel van de financiering. Wilt u het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van een afdeling onderzoek & ontwikkeling in uw onderneming? Of wilt u een nieuw product ontwikkelen en in de markt zetten? Het een kan meer risico’s met zich meebrengen dan het ander.
3.3.1 Duur financiering
Ook voor de duur van de terugbetalingstermijn bestaan geen vaste richtlijnen: er is geen minimale of maximale duur voor een crowdfundingproject. U bepaalt zelf hoe lang u financiering nodig denkt te hebben en welke looptijd u aanbiedt. Meestal is de looptijd enkele jaren.
Lening
aflossing
Bij crowdfunding via leningen bepaalt u meestal vooraf de termijnen van terugbetaling van de financiering, in de vorm van een deel aflossing en een deel rendement. Zo kunt u kiezen voor een model waarbij u direct iedere maand afbetaalt op het moment dat u het kapitaal binnen heeft. U kunt ook afspreken de financiering in één keer af te betalen na afloop van de afgesproken looptijd. Het hangt ervan af waaraan u de voorkeur geeft, en met welke methode u voldoende investeerders trekt.
3.3.2 Wet- en regelgeving
toets
Hoewel crowdfunding met minder wet- en regelgeving is omgeven dan andere financieringsvormen, moet u – zeker als u financiering zoekt via een platform – die paar regels goed kennen. Zo moeten platforms door een aanscherping van de wet- en regelgeving voor crowdfunding sinds 2016 een investeerderstoets afnemen bij iedereen die meer dan € 500 via het platform investeert. Details hierover vindt u in paragraaf 9.1.
AFM
Welke fiscale regels gelden voor uw financiering is afhankelijk van de vorm van crowdfunding en het type platform (zie hoofdstuk 9).
De Nederlands overheid houdt toezicht op crowdfundingplatforms via de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Zij werken met vergunningen en ontheffingen voor crowdfundingplatforms.