3.1 Soorten beloning
Crowdfunding kent vier verschillende vormen, namelijk op basis van donatie, sponsoring, lening en equity.
3.1.1 Donatie
overweging
Als er sprake is van een donatie, worden de investeerders volledig gedreven door de ideologische overweging. Ze investeren een bepaald bedrag in uw project, zonder een financiële tegenprestatie te verwachten. Dit is pure liefdadigheid. Wel wil de geldgever weten waar zijn geld naartoe gaat en wat ermee gebeurt. Vaak gaat het in dit geval om een goed doel.
3.1.2 Sponsoring
vergoeding
Ook bij sponsoring gaat het om een ondersteuning waar geen financiële prestatie tegenover staat, maar wel een beloning in de vorm van een vergoeding in natura. Denk hierbij aan een gesigneerd boek of een exclusieve toegangskaart tot een concert of evenement. Het financiële aspect is voor de geldschieter bij sponsoring meestal ondergeschikt.
3.1.3 Lening
compensatie
Bij op leningen gebaseerde crowdfunding leent de investeerder geld uit aan ondernemingen of particulieren. Als compensatie krijgen zij rente op de lening. Bij deze vorm van crowdfunding is financieel rendement dus belangrijk. Een lening is nog steeds de meest populaire vorm van beloning bij crowdfunding (86% van het opgehaalde bedrag in 2018).
3.1.4 Equity
dividend
Deze vorm van crowdfunding draait voor de financier om het investeren in een onderneming of project vanuit het oogpunt van dividend en waardevermeerdering van het aandeel.
Het rendement op de investering is dus een belangrijk, zo niet het voornaamste doel van de geldschieter.
De motivatie van crowdfunders
Investeerders die deelnemen aan crowdfunding vinden het belangrijk dat een project aansluit bij hun interesses en belevingswereld. Ze moeten er vertrouwen in kunnen hebben. Daarnaast is een voorwaarde voor financiering vaak dat het rendement oplevert. Uit onderzoek blijkt dat 45% van crowdfunders hun geld wil terugzien, met of zonder rente. Duidelijkheid over dat rendement en de mate van zekerheid zijn ook belangrijk.