5.1 Nietig of vernietigbaar: wat is het verschil?
eindresultaat
De wederpartij kan een beroep doen op nietigheid van de algemene voorwaarden of deze laten vernietigen. In beide gevallen bestaat de overeenkomst niet meer en wordt deze ook geacht nooit te hebben bestaan. Het eindresultaat is dus hetzelfde. Toch bestaat er een belangrijk verschil tussen vernietigbaarheid en nietigheid.
5.1.1 Nietig
ongeldig
Onredelijk bezwarende bedingen in algemene voorwaarden (zie hoofdstuk 4) zijn nietig ofwel ongeldig. Die bedingen hebben praktisch gezien wel bestaan, maar juridisch gezien hebben ze nooit gegolden. De algemene voorwaarden waren al vanaf het moment van sluiten ongeldig, zonder dat daar een beroep op gedaan hoeft te worden.
Overeenkomst heeft nooit bestaan
ongedaan maken
eigendom
Stel, uw onderneming sluit een koopovereenkomst met een meubelgigant. Uiteindelijk blijkt dat de overeenkomst nietig is. Als gevolg hiervan heeft de meubelgigant juridisch gezien nooit iets aan u verkocht. Maar uw onderneming heeft wel een betaling gedaan, terwijl dat niet hoefde. De overeenkomst moet dus ongedaan worden gemaakt. De meubelgigant heeft recht op teruggave van de kantoormeubilair en u heeft recht op terugbetaling van het geld. Juridisch gezien kan de meubelgigant zich beroepen op het feit dat de artikelen zijn eigendom zijn, terwijl u zich kan beroepen op onverschuldigde betaling.
5.1.2 Vernietigbaar
beroep
In de praktijk worden een overeenkomst die vernietigbaar is en een nietige overeenkomst vaak door elkaar gehaald. Bij vernietigbaarheid zijn de algemene voorwaarden in de overeenkomst in tegenstelling tot een nietige overeenkomst geldig totdat een beroep wordt gedaan op de vernietigbaarheid. Pas als een wederpartij succesvol de voorwaarden aanvecht, zijn ze dus vernietigbaar en niet meer van toepassing.