4.5 De blauwe lijst
consumenten
Naast de zwarte lijst en de grijze lijst is er ook de minder bekende blauwe lijst, die enkel van toepassing is op algemene voorwaarden voor consumenten. De blauwe lijst vloeit voort uit Richtlijn 93/13/EEG over oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten. Een deel van de bedingen is door harmonisatie opgenomen in artikel 6:233 BW, maar niet allemaal. Dit zijn de EU-lidstaten ook niet verplicht.
overlijden
eenzijdig
Op de blauwe lijst staan bijvoorbeeld de volgende bedingen:
- Uitsluiting of beperking van de wettelijke aansprakelijkheid bij overlijden of lichamelijk letsel van de consument ten gevolge van doen of nalaten van de verkoper.
- Het behouden van een al door de consument betaald bedrag als hij wil afzien van de overeenkomst, zonder te bepalen dat de consument het bedrag aan schadevergoeding krijgt als hij afziet van de overeenkomst.
- Het eenzijdig wijzigen van de overeenkomst zonder geldige en in de overeenkomst vermelde reden.
Enkele bedingen op de blauwe lijst komen in mindere of meerdere mate ook terug in de zwarte of grijze lijsten. De zwarte en de grijze lijst brengen echter een sterkere positie voor de consument met zich mee.
Indicatief
De blauwe lijst is een indicatieve en niet-uitputtende lijst van bedingen die in de verhouding tussen uw onderneming en de consument als onredelijk zijn aan te merken. Een beding dat op de blauwe lijst staat, is niet dus per definitie onredelijk bezwarend. Maar het feit dat het op de lijst voorkomt geeft wel een indicatie dat het beding onredelijk is.
rechter
Het is aan de rechter om te bepalen of een beding ook daadwerkelijk onredelijk bezwarend is. Dus blijf opletten: een beding dat niet op de lijst voorkomt kan toch onredelijk zijn!