U bent hier

6.5 Bemiddelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: oktober 2024

Soms komt u er onderling niet uit en moet er een bemiddelaar aan te pas komen. Zo’n onafhankelijke derde wordt ook wel een mediator genoemd. In de meeste gevallen kan er het beste een bemiddelaar van buitenaf komen. Die persoon is professioneel en kan objectiever naar de situatie kijken dan iemand die de organisatie en de betrokkenen goed kent.

Fases

kennismaking en doelstelling

inhoudelijk bespreken

op papier zetten

De bemiddeling bestaat doorgaans uit de volgende fases:

  • Fase 1: kennismaking en doelstelling. De bemiddelaar bespreekt de situatie met de betrokkenen. Hij polst of zij heil zien in bemiddeling. Zo niet, dan heeft het geen zin om verder te gaan. Gaan ze wel verder, dan benadrukt de bemiddelaar het belang van vertrouwelijk omgaan met alles wat besproken wordt.
  • Fase 2: gesprekken voeren. De betrokkenen gaan het probleem inhoudelijk bespreken. De bemiddelaar stimuleert de partijen om ervaringen en ideeën uit te wisselen.
  • Fase 3: afspraken maken. De partijen maken afspraken waar iedereen zich in kan vinden en zetten deze duidelijk op papier. Is het niet gelukt om tot een oplossing te komen, dan dient deze fase ter evaluatie: wat is er misgegaan? Waarom heeft bemiddeling niet geholpen?

De rol van een bemiddelaar

onbewust

Bent u tactvol, kalm, assertief en een goede luisteraar, dan bezit u belangrijke eigenschappen en vaardigheden om zelf de rol van bemiddelaar op u te nemen in een conflict tussen anderen. Misschien doet u dit onbewust al vaker, door in uw team zaken bespreekbaar te maken.

Oefenen

Is er in uw organisatie vaker behoefte aan een mediator, bijvoorbeeld op andere afdelingen, dan kunt u in overleg met uw werkgever besluiten uw vaardigheden als bemiddelaar verder te oefenen en deze taak in uw organisatie op u te nemen.