U bent hier

5.3 Coachingstijl

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: oktober 2024

effectief

Iedere gecoachte vraagt om een eigen benadering. Dit is de coachingstijl, de manier waarop u de gecoachte begeleidt. U moet na het eerste gesprek inschatten welke methode effectief zal werken bij degene die u gaat begeleiden. De ene persoon heeft baat bij een coach met een begripvolle en meelevende houding, terwijl een andere juist beter gedijt bij een coach die meer confronteert.

Voorkeur

prettig voelen

Zorg er ook voor dat de stijl die u hanteert u zelf ligt. Zowel de gecoachte als u moet zich immers prettig voelen bij de benadering. In de praktijk zult u erachter komen dat bepaalde stijlen u liggen en andere niet. Geeft de gecoachte de voorkeur aan een stijl die u zelf niet prettig vindt, dan kunt u hem een andere coach aanraden.

Coachingstijl niet hele traject handhaven

schakelen

Als u een geschikte coachingstijl heeft gekozen, hoeft dit niet te betekenen dat u deze ook het hele traject handhaaft. Het is juist de kunst om als coach tijdig te schakelen tussen verschillende methodes. In het begin van een traject kunt u zich bijvoorbeeld begripvol en empathisch opstellen, terwijl u tegen het einde kritischer bent en concrete verbeteringen wilt zien.

Keuze

levenservaring

deskundige

U heeft de keuze uit verschillende stijlen van coaching:

  • Mentorstijl: als u de mentorstijl hanteert, stelt u zich op als wijze. U maakt gebruik van uw levenservaring door deze te vertalen naar de situatie van degene die u coacht.
  • Spiegelstijl: bij de spiegelstijl fungeert u als spiegel voor de gecoachte, doordat u hem helpt naar zichzelf te kijken.
  • Motivatiestijl: bij de motivatiestijl stimuleert u de gecoachte om actie te ondernemen. U richt zich op de praktische oplossingen en zorgt dat de gecoachte zich bewust wordt van zijn doelen en mogelijkheden.
  • Inhoudelijke stijl: gebruikt u de inhoudelijke stijl, dan speelt u de rol van deskundige. U geeft onafhankelijke informatie, modellen en theorieën die de gecoachte inzicht geven in manieren om zijn doelen te bereiken.