4.1 Wat is coaching?
opkomst
theekransje
leervraag
Coaching is de laatste jaren enorm in opkomst. Steeds meer werknemers willen uitzoeken wie ze precies ‘zijn’, waarom ze doen zoals ze doen, of ze zoeken naar steun en praktisch advies in lastige situaties. Coaching is geen theekransje waarbij een coach vrijblijvend de zorgen en problemen van de gecoachte aanhoort. Het is ook geen diepgaande psychotherapie waarbij jeugdproblemen worden geanalyseerd. De basis van coaching ligt in een duidelijke leervraag: een medewerker wil iets leren en de coach begeleidt hem daarbij. De coach probeert het beste uit de gecoachte te halen zodat hij effectief kan functioneren, zowel in zijn werk als privé.
Coaching draait voor een groot deel om zelfstandigheid en bewustwording. De coach stimuleert de gecoachte om zelf een oplossing te vinden voor de problemen waar hij tegenaan loopt.
4.1.1 Coachingstijlen
benadering
aanpak
De uitdaging van coaching is dat elke medewerker een andere benadering nodig heeft. Een doener heeft baat bij een coach met een begripvolle houding, een denker heeft juist behoefte aan een meer sturende of confronterende coach. U moet daarom verschillende coachingsstijlen en gesprekstechnieken beheersen en herkennen welke methode werkt bij de medewerker die voor u zit. Ook moet u van aanpak of houding kunnen veranderen als de situatie daarom vraagt.
4.1.2 Vaardigheden
kritisch
Om goed als coach te kunnen functioneren is een aantal basisvaardigheden vereist, zoals goed kunnen luisteren, kunnen reflecteren en analyseren en de juiste vragen kunnen stellen. Goed coachen is een kunst. Een slechte coach neemt de regie over van de gecoachte en stuurt hem in een bepaalde richting. Een goede coach helpt de gecoachte om zelf met oplossingen te komen. U moet oefenen met gesprekstechnieken en u moet uw eigen gedragingen kritisch durven bekijken. Goed contact tussen u en de gecoachte is daarbij van onschatbare waarde. Investeer dus in uw coachingsvaardigheden en gesprekstechnieken.