U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD6. De waardeketen6.3 De accountant en de waardeketen

6.3 De accountant en de waardeketen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

bedrijfsmodel

De beoordeling van de accountant richt zich met name op volledigheid. Zowel de volledigheid van de waardeketen als de volledigheid van de mogelijke materiële impact, risico’s en kansen die betrekking hebben op de keten. De accountant zal gebruikmaken van de kennis van uw onderneming, de sector en soortgelijke bedrijfsmodellen.

ESRS-vereisten

onderbouwing

Enerzijds zal de accountant beoordelen of voldaan is aan de vereisten van de ESRS om de waardeketen in kaart te brengen en of dit proces toereikend is gedocumenteerd. De waardeketendocumentatie, inclusief onderbouwingen wordt geëvalueerd. Denk hierbij aan lijsten met klanten en leveranciers, procesbeschrijvingen en contracten.

Het beoordelen van de volledigheid van de keten en de documentatie kan complex zijn, omdat de omvang van de waardeketen afhankelijk is van de grootte en complexiteit van de onderneming en de keten.

Interviews

werknemers

steekproef

Daarnaast kan de accountant interviews afnemen met werknemers van de onderneming om te bevestigen dat alle relevante activiteiten, hulpbronnen en zakelijke relaties zijn opgenomen in de documentatie. Ook kan de accountant steekproeven uitvoeren om te controleren of de documentatie volledig is. Ook hier is documentatie van de waardeketen door de onderneming essentieel. In dit proces is afgewogen welke informatie wel en niet wordt meegenomen in de keten, en hoe wordt voldaan aan de ESRS-vereisten. Niet gedocumenteerd is niet gedaan!