U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD6. De waardeketen6.2 Rapporteren over de waardeketen

6.2 Rapporteren over de waardeketen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

U moet toelichten in hoeverre de duurzaamheidsinformatie in het gepubliceerde verslag de upstream- en downstreamwaardeketen(s) van uw onderneming dekken. Zie ESRS 1 in paragraaf 3.1.

Documentatie

Dit betekent dat het proces van totstandkoming van de beschrijving van de waardeketen en de waarborging dat materiele informatie met betrekking tot upstream- en downstreamketenonderdelen is opgenomen in het duurzaamheidsverslag. Leg altijd alle onderdelen van het proces vast, zodat interne en externe toetsing mogelijk is.

Documenteer uw overwegingen, zodat deze voor uzelf in latere jaren te volgen zijn en u eenvoudiger de reikwijdte van uw materiële waardeketen kunt heroverwegen.

6.2.1 Kenmerken van de belangrijkste waardeketen

De duurzaamheidsrapportage bevat een beschrijving van de kenmerken van de belangrijkste waardeketen(s). Dit document moet inzicht geven in hoe uw onderneming de vereisten van ESRS 1 toepast en op welke wijze dit de materialiteitsbeoordeling heeft beïnvloed (zie hoofdstuk 4). De beschrijving kan een algemeen overzicht geven van de belangrijkste kenmerken van de diverse entiteiten in de waardeketen, waarbij:

  • hun relatieve bijdrage aan de prestaties en posities van de onderneming wordt aangegeven;
  • wordt uitgelegd hoe zij bijdragen aan de waardecreatie van de onderneming.

6.2.2 Keuzes maken bij opstellen waardeketen

toegevoegde waarde

haalbaarheid

Het risico dat ontstaat als ondernemingen volledig willen zijn in het opstellen van de waardeketen, is het opnemen van te veel details en informatie die mogelijk geen toegevoegde waarde hebben voor de vervolgstappen (due diligence en de DMA). Bovendien is volledigheid bij een complexe waardeketen in een onderneming met veel activiteiten niet haalbaar in de praktijk qua kosten en tijd. Daarom moet u keuzes maken in de aanpak en een antwoord geven op de vraag: hoe gedetailleerd wil ik al deze informatie verzamelen? Deze keuze is onderdeel van de ondernemingsspecifieke aanpak en moet u vastleggen.

Te weinig diepgang in de analyse vergroot wel het risico op onvolledige input voor de sustainability due diligence en de materialiteitsanalyse, en leidt dus tot hiaten in de waardeketeninformatie.

6.2.3 Onderhouden van de waardeketen

juistheid en volledigheid

De ESRS focussen op actualiteit (juistheid) en volledigheid. Houd in ieder geval iedere twee jaar de volledige set aan activiteiten, hulpbronnen en relaties inclusief ESG-thema’s tegen het licht en actualiseer deze waar nodig. Afhankelijk van waar uw onderneming staat en welke informatie beschikbaar is, moet u een periodiciteit en diepgang kiezen en vastleggen voor de komende jaren. Bijvoorbeeld een uitgebreide waardeketenanalyse in jaar 1 en een update op basis van actualiteiten in jaar 2.