U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD3. European Sustainability Reporting Standards 3.3 Gefaseerde ingroei naar volledige rapportage

3.3 Gefaseerde ingroei naar volledige rapportage

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

Ondernemingen die moeten rapporteren conform de ESRS hebben hier een aantal jaren de tijd voor.

3.3.1 Schema

beurs-
genoteerd

niet-beurs-genoteerd

mkb

Samengevat komt de ingroeiperiode op het volgende neer:

  • Beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 750 werknemers moeten vanaf boekjaar 2027 volledig conform de ESRS rapporteren.
  • Beursgenoteerde ondernemingen met minder dan 750 werknemers moeten vanaf boekjaar 2027 volledig conform de ESRS rapporteren. Verschil hierbij met de voorgaande groep ondernemingen is dat zij nog wat meer vrijstellingen hebben in boekjaar 2024 en 2025.
  • Niet-beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 750 werknemers moeten vanaf boekjaar 2028 volledig conform de ESRS rapporteren.
  • Niet-beursgenoteerde ondernemingen met minder dan 750 werknemers moeten vanaf boekjaar 2028 volledig conform de ESRS rapporteren. Daarbij geldt wel dat deze groep ondernemingen meer vrijstellingen heeft in boekjaar 2025 en 2026 in vergelijking met de hiervoor genoemde groep ondernemingen.
  • Beursgenoteerde mkb-ondernemingen moeten vanaf boekjaar 2028 volledig rapporteren.

Beursgenoteerde mkb-ondernemingen zijn voor boekjaar 2024 en 2025 nog volledig vrijgesteld. Ze mogen in boekjaren 2026 en 2027 ook nog gebruikmaken van veel vrijstellingen en sowieso rapporteren zij volgens een beperktere set standaarden.

3.3.2 Vrijstellingen

De vrijstellingen laten zich als volgt samenvatten in jaar 1:

  • vergelijkende cijfers en informatie niet verplicht;
  • bij minder dan 750 werknemers:
    • vrijstelling Scope 3-emissies;
    • vrijstelling van social disclosures in ESRS S1 eigen personeel;
  • alle ondernemingen:
    • vrijstelling van verwachte financiële effecten van milieu standaarden met uitzondering van klimaat (ESRS E2, E3, E4, E5);
    • vrijstelling van bepaalde vereisten uit eigen personeel (zoals sociale zekerheid, werknemers met een handicap, werkgerelateerde ziekte, werk-privébalans).

Jaar 1 en 2

waardeketen

Bij minder dan 750 werknemers geldt een:

  • vrijstelling van alle transparantievereisten van ESRS E4 Biodiversiteit en ecosystemen;
  • vrijstelling van sociale toelichtingsvereisten in ESRS S2, S3 en S4.

Jaar 1, 2 en 3

  • U mag ook entiteitspecifieke informatie gebruiken die is ontwikkeld voordat de ESRS van toepassing werd.
  • Het verschaffen van kwalitatieve informatie in plaats van kwantitatieve informatie is voor bepaalde milieu toelichtingsvereisten toegestaan.
  • Als de sectorspecifieke normen van de ESRS nog niet definitief zijn, kunt u voor uw onderneming andere beschikbare kaders gebruiken om informatie over belangrijke onderwerpen te verstrekken.
  • Informatie over de waardeketen kunt u weglaten als u deze niet kunt schatten of als deze informatie niet beschikbaar is.

gecombineerd verslag

Op langere termijn kunnen EU-dochterondernemingen van niet-EU moederondernemingen ervoor kiezen alleen een gecombineerd verslag op te stellen, met inbegrip van de dochterondernemingen die onafhankelijk moeten rapporteren. En er moet een redelijke mate van zekerheid zijn.

Vroeg beginnen

indicatoren

Het is van belang om u te realiseren dat de vrijstelling voor vergelijkende cijfers alleen geldt in het eerste jaar van rapporteren. Dit betekent dat u in het verslag over 2025 geen cijfers over 2024 hoeft op te nemen. In het verslag over 2026 moeten echter wel cijfers over 2025 opgenomen worden. Oók de indicatoren waarvoor in 2025 een vrijstelling geldt, zult u in het verslag van 2026 moeten toelichten voor het boekjaar 2025 als vergelijkende cijfers. Begin dus op tijd met het meten van deze indicatoren over boekjaar 2025.

Standaarden voor het mkb

mkb

Het kan zijn dat uw bedrijf zelf geen rapportageverplichting heeft. Toch kunt u nog wel door de rapportageverplichtingen van grote ondernemingen geraakt worden, omdat u in hun de keten zit. In het najaar van 2023 is er een concept uitgebracht van standaarden die het mkb kan gebruiken. Het concept is gebaseerd op de volledige ESRS, maar is een stuk minder omvangrijk. Er zijn geen separate of aanvullende themastandaarden opgenomen, maar vanuit de themastandaarden zijn enkele elementen opgenomen als toelichtingsvereisten in de mkb-standaarden.