U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD3. European Sustainability Reporting Standards 3.1 ESRS op een rij

3.1 ESRS op een rij

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

sectorspecifiek

De ESRS bestaan in totaal uit 12 standaarden en zijn onderverdeeld in algemene standaarden en themastandaarden. Momenteel wordt er nog gewerkt aan sectorspecifieke standaarden. Er zal voor 41 sectoren een sectorstandaard komen die specifieke toelichtingsvereisten voorschrijft voor bedrijven die actief zijn in die sector. Voorlopig is de ontwikkeling van de sectorstandaarden uitgesteld tot 2026.

Algemene standaarden

De ESRS bestaan uit twee algemene standaarden: ESRS 1 Algemene vereisten en ESRS 2 Algemene toelichtingen.

Algemene vereisten

De algemene vereisten laten zich het best samenvatten als een toelichting op de standaarden en op het dubbele materialiteitsbegrip. Hier is ook te lezen hoe de standaarden gebruikt moeten worden en vanaf wanneer.

Algemene toelichtingen

In ESRS 2 zijn de algemene toelichtingen opgenomen die een onderneming moet opnemen in haar verslag. U kunt hierbij denken aan zaken als informatie over de governance van de onderneming, maar ook strategie, impact-, risico- en kansenmanagement, maatstaven en doelen. Dit alles in relatie tot het thema duurzaamheid.

De toelichtingsvereisten die in ESRS 2 zijn opgenomen, zijn verplicht gesteld voor alle ondernemingen die moeten rapporteren volgens de CSRD.