U bent hier

Onderneming & Administratie
Accountantscontrole & CSRD2. De CSRD nader uitgelegd 2.5 De rol van de accountant

2.5 De rol van de accountant

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

controle

Zoals hiervoor is aangegeven, moet er volgens de CSRD een assurance-rapport met een beperkte mate van zekerheid verstrekt worden bij duurzaamheidsinformatie. Bij het ter perse gaan van dit dossier was het nog onzeker of deze controlerende taak volledig bij de externe accountants neergelegd moet worden.

Controlewerkzaamheden

Als deze controlerende taak bij een externe accountant komt te liggen, zal deze − naast de jaarrekeningcontrole − ook de duurzaamheidsinformatie controleren. De accountant zal dus naast financiële informatie ook niet-financiële informatie moeten gaan toetsen.

Uitbreiding takenpakket

expertise-gebieden

Daarnaast zullen accountants hun cliënten moeten voorbereiden op de invoering van de CSRD en de gevolgen daarvan voor de jaarverslaglegging. Voor accountants betekent dit dat zij vertrouwd moeten raken met voor hen nieuwe expertisegebieden, zoals klimaatverandering, biodiversiteit en mensenrechten. In de basis zal de accountant deze informatie nog blijven controleren en dus is er nog steeds sprake van toetsen aan een norm.

Bijzonderheden

Er zijn echter wel een aantal bijzonderheden in vergelijking met de controle van financiële informatie. De belangrijkste zijn onzes inziens dat de mate van kritische oordeelsvorming die bij dergelijke controles komt kijken veel groter is en dat sommige onderdelen mogelijk subjectiever zijn.

In hoofdstukken 8 en 9 zullen we dieper ingaan op het controleproces en de specifieke aspecten hiervan voor de controle van duurzaamheidsverslagen.