2.1 Waarom de CSRD?
investeringsbeslissing
stakeholder
Investeerders hebben behoefte aan meer dan alleen financiële informatie om hun investeringsbeslissingen te kunnen maken. Op basis van enkel financiële informatie is immers niet zoveel te zeggen over of en hoe een onderneming zich bezighoudt met het thema duurzaamheid. En niet alleen investeerders hebben behoefte aan deze informatie. Ook andere stakeholders, zoals potentiële zakenpartners of toekomstige werknemers, hebben meer informatie nodig dan ‘de cijfers’ om beslissingen op te baseren.
Non-Financial Reporting Directive
OOB
Sinds de invoering van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) in 2017 moeten grote organisaties van openbaar belang met meer dan 500 werknemers (OOB) al verplicht rapporteren over de volgende onderwerpen:
- milieu;
- sociale en personeelsaangelegenheden;
- eerbiediging van mensenrechten;
- bestrijding van corruptie en omkoping;
- diversiteit in het bestuur.
Beperkt
Dit is echter maar op een beperkt aantal ondernemingen van toepassing. Een heel grote groep ondernemingen hoeft op grond van deze wetgeving nog niet te rapporteren over deze onderwerpen.
Ondernemingen zijn op grond van de huidige wetgeving niet verplicht om informatie op te nemen over hun keten. Dit betekent dat de onderneming de rapportage enkel op haar eigen activiteiten kan richten, terwijl activiteiten in de keten veel schadelijker kunnen zijn (zie paragraaf 2.4.1).
Vertekend beeld
raamwerk
Zoals u in hoofdstuk 1 al kon lezen, zijn er op dit moment vele raamwerken voor het opstellen van niet-financiële verslagen. Ondernemingen zijn vrij in de keuze voor een raamwerk. U zou dit als een voordeel kunnen zien: u kunt immers een raamwerk gebruiken dat het beste bij uw onderneming past en het meest rooskleurige beeld schetst van de niet-financiële prestaties van uw onderneming.
Vergelijkbaarheid
GRI
Het gebruik van verschillende raamwerken door ondernemingen in bijvoorbeeld dezelfde sector komt de vergelijkbaarheid van dit soort verslagen ook niet ten goede. Als twee ondernemingen in dezelfde sector beiden een niet-financieel verslag opstellen, en de één doet dit volgens de GRI-standaarden en de ander op grond van de SASB-standaarden (zie paragraaf 1.3), dan is de informatie in deze verslagen verschillend. Hierdoor laten de verslagen zich niet goed met elkaar vergelijken. De roep om een eenduidig rapportageraamwerk werd dan ook steeds luider. De CSRD moet in deze behoefte gaan voorzien.