U bent hier

2.5 Handelsbelemmeringen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2023

importtarief

De internationale handel kan worden belemmerd door allerlei vormen van protectie. Wilt u bijvoorbeeld met uw onderneming gaan exporteren naar een land buiten de EU, dan krijgt u te maken met één van de meest voorkomende vormen van protectionisme: het importtarief. Het importtarief kan een vast bedrag per geïmporteerd product zijn of een percentage van de waarde van het geïmporteerde product.

Importtarieven beïnvloeden direct de prijs van uw product en dus de vraag. Ze verhogen immers de kosten van uw product. Het is daardoor een vergaande vorm van overheidsingrijpen in het internationale handelsverkeer.

2.5.1 Achterhalen importtarief

goederencode

gebruikstarief

exportland

export-
documenten

Hoe achterhaalt u de hoogte van het importtarief in het land waarmee u zaken wilt doen? U volgt hiervoor de volgende stappen:

  • Achterhaal de goederencode (HS-code, ook wel GN-code) van het product dat u wilt exporteren. Ga daarvoor naar de website van Belastingdienst en zoek op ‘gebruikstarief’.
  • Open het bestand met het gebruikstarief en zoek op de goederen die u wilt gaan exporteren. Bij de treffer vindt u de bijbehorende code.
  • Ga naar de Market Access Database van de EU (madb.europa.eu), kies voor ‘tariffs’, selecteer het exportland en de goederencode. U krijgt dan een overzicht van het importtarief en alle andere eventuele heffingen.
  • Klik binnen de Market Access Database ook op de optie ‘Procedures and formalities’. Als u daar ook het doelland en de code intoetst, krijgt u een overzicht van alle exportdocumenten die u nodig heeft.

2.5.2 Geen handelsbelemmeringen

Bij vrijhandel ontbreken allerlei vormen van protectie. Er is met andere woorden een vrij verkeer van goederen en diensten tussen landen. Zo worden er bij handel tussen EU-landen geen invoerrechten geheven.

Factuureisen

verplichtingen

vrachtbrief

Maar dat betekent niet dat u bent vrijgesteld van administratieve verplichtingen. Er gelden bijvoorbeeld extra factuureisen (zie hoofdstuk 5, 6 en 7). Daarnaast moet u standaard voor elke exporttransactie binnen én buiten de EU beschikken over een paklijst en een vrachtbrief (zie hoofdstuk 8). In een enkel geval heeft u ook binnen de EU een Certificaat van oorsprong (CvO) nodig: een document dat de oorsprong van het product aangeeft en dat u kunt aanvragen via de KvK.

Akkoorden

korting

Met een aantal (groepen van) landen heeft de EU handelsakkoorden afgesloten. In dat geval krijgt u mogelijk korting of vrijstelling op invoerrechten (zie paragraaf 5.2). De EU heeft handelsakkoorden afgesloten met onder meer:

  • landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), zoals IJsland, Noorwegen en Zwitserland;
  • Turkije;
  • het Verenigd Koninkrijk;
  • Zuid-Afrika;
  • landen en gebiedsdelen overzee: zoals Curaçao en Groenland.

associatie-
akkoord

Daarnaast sluit de EU associatieakkoorden met derde landen (bijvoorbeeld in Centraal Amerika en de Westelijke Balkan) over de ontwikkeling van de politieke, sociale, culturele, handels- en veiligheidsrelatie. Meestal bevat een associatieakkoord ook een handelsakkoord.

Oorsprong

preferentiële oorsprong

Zoals u in paragraaf 2.3 kon lezen is er aan de korting en vrijstelling op invoerrechten een voorwaarde verbonden: de goederen moeten van een preferentiële oorsprong zijn volgens de regels in de vrijhandelsovereenkomst. Een CvO is in dat geval niet voldoende bewijs. Als hoofdregel geldt dat goederen van oorsprong uit een bepaald land zijn als zij:

  • geheel en al in dat land werden verkregen, of
  • niet geheel en al in dat land werden verkregen, maar aldaar wel toereikend werden bewerkt of verwerkt.

KvK

Als bewijs daarvoor heeft u een zogenoemd EUR.1-certificaat nodig, dat u aanvraagt bij de KvK. Een variant op het EUR.1-document is het EUR-MED-certificaat. Dit is alleen geldig als u handelt met landen waar de Pan-Euro-Mediterrane overeenkomst geldt (zie rvo.nl voor een overzicht).