2.3 Zakendoen met het Verenigd Koninkrijk
Brexit
Het Verenigd Koninkrijk staat in de top vijf van Nederlandse exportlanden. Wellicht wilt u ondanks of juist door de Brexit zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Op 31 januari 2020 hebben de Britten formeel de Europese Unie (EU) verlaten. Voor ondernemingen die zakendoen met het VK heeft dit natuurlijk grote gevolgen. Sinds 1 januari 2022 zijn de Britten weer begonnen met volledige douanecontroles. Onderdeel van het handelsakkoord tussen de Britten en de EU is namelijk de terugkeer van douaneformaliteiten aan de grens. Voor goederen die vanuit het VK naar de EU komen, gelden dan ook strenge controles.
2.3.1 Export
uitvoeraangifte
Bij export van producten of diensten aan het VK verlaten deze de EU. Dat betekent dat u een uitvoeraangifte bij de Nederlandse douane moet doen. Sinds 1 januari 2022 moet u direct een invoeraangifte doen (vóór 2022 kon u de aangifte met zes maanden uitstellen) bij de Britse douane voor import in het VK. In principe is de Britse klant verantwoordelijk voor de invoeraangifte.
Invoeraangifte
Incoterm
tijdelijk
BTW
Spreekt u met de klant Incoterm® DDP (Delivered Duty Paid) af, dan moet u dit in het VK regelen (zie paragraaf 1.6). Er zijn twee manieren voor het doen van de invoeraangifte. Dat kan via:
- het ‘temporary storage’-model, als u de goederen tijdelijk opslaat voordat u een volledige invoeraangifte doet. Zo stelt u de betaling van de invoerrechten en Engelse BTW maximaal 90 dagen uit;
- het ‘pre-lodgement’-model, als u de invoeraangifte doet voordat de zending een Britse haven binnenkomt.
Meer informatie over de grenscontroles en andere ontwikkelingen vindt u op de Brexit-site van de douane en bij het Brexit-loket.
Invoerrechten
interne markt
preferentiële oorsprong
Voor de Brexit kon u zonder al te veel problemen zakendoen met het VK, omdat Nederland en het VK samen in dezelfde interne markt met EU-regels zaten, waaronder het vrije verkeer van goederen. Door de Brexit is het VK geen EU-land meer en dus moet u invoerrechten betalen als u een product wilt exporteren naar het VK. Maar de Britse douane heft op basis van een handelsakkoord tussen het VK en de EU geen invoerrechten op goederen die van preferentiële oorsprong uit de EU zijn. Dit zijn goederen die in de EU zijn vervaardigd of toereikend zijn bewerkt (zie ook paragraaf 2.5.2). Als u goederen van preferentiële oorsprong levert aan een klant in het VK, dan betaalt u minder of helemaal geen invoerrechten. Op de website van de KvK vindt u een voorbeeld van een oorsprongsverklaring voor export naar het VK.
2.3.2 Import
douanewaarde
Als u goederen uit het VK importeert, doet u invoeraangifte bij de Nederlandse douane. Vervolgens betaalt u BTW en invoerrechten over de waarde van de goederen (de douanewaarde). U hoeft geen of minder invoerrechten te betalen als u producten of onderdelen van eindproducten importeert die van VK-oorsprong zijn.
Wilt u weten of uw producten in aanmerking komen voor een korting of een tariefvrijstelling op invoerrechten bij zowel import als export? Op rvo.nl vindt u heel veel informatie hierover. Zoek op ‘landen en gebieden’ en ‘Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk’.
Transport
registratie
referentie-nummer
Vervoerders moeten zich sinds 2022 aanmelden bij de zogeheten Goods Vehicle Movement Service (GVMS) van het VK. Zonder registratie laat de Britse douane uw vrachtwagen niet door. Als de lading goederen van de vervoerder eerst tijdelijk opgeslagen wordt in het VK, is de aanmelding niet nodig (zie ook hoofdstuk 9). De GVMS maakt een referentienummer aan. De vervoerder heeft dit nodig bij het boeken van de veerboot.
Werknemers
werk- vergunning
Door de Brexit is het ook ingewikkelder geworden om iemand uit het VK naar Nederland te halen voor werk. Voor EU-burgers geldt vrij verkeer, zodat zij in een ander EU-land zonder vergunning aan het werk kunnen. Omdat het VK niet langer een EU-lidstaat is, heeft u nu een werkvergunning nodig voor tewerkstelling van Britse werknemers in Nederland. Het kan gaan om een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) of een tewerkstellingsvergunning (TWV). U leest meer hierover in hoofdstuk 4.
De Brexit heeft ook gevolgen voor de toepassing van de loonbelasting, de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen voor werknemers uit het VK. Meer weten? Op rendement.nl leest u hoe u hiermee moet omgaan.