2.2 Verdiep u in uw bestemmingsland
top drie
Meestal staat al vast welk product of welke dienst u gaat exporteren, maar is het land waarmee u zaken gaat doen nog niet duidelijk. Maak in elk geval wel een top drie van potentiële bestemmingslanden. Maar concentreert u zich bij voorkeur eerst op één land en niet direct op meer landen (zie hoofdstuk 3).
Internationaal zakendoen in topsectoren
financierngen
Er zijn in totaal negen sectoren waar Nederland wereldwijd in uitblinkt: logistiek, chemie, energie, tuinbouw, water en maritem, agri- en foodsector, hightech systemen & materialen en ICT, life sciences & health en creatieve industrie. Als u bijdraagt aan het versterken van de positie van Nederland in deze topsectoren, vergroot u de kans op financieringen en subsidiëring (zie hoofdstuk 8 en 9).
Stel concrete vragen
transport
markttrends
zakencultuur
Het kan zijn dat u al een idee heeft over het land waarin u wilt ondernemen. Maar hoe weet u zeker dat er een markt is voor uw product of dienst? Of dat uw buitenlandse investering kans van slagen heeft? In een import- of exportplan kunt u ook een antwoord formuleren op concrete vragen over uw bestemmingsland. De vragen kunnen gaan over:
- distributie (het transport en betaling(svorm);
- verzekeringen en juridische zaken (de productaansprakelijkheid en rechtsbijstand in het bestemmingsland);
- concurrentie;
- actuele markttrends;
- mogelijke verkoopkanalen voor uw product of dienst;
- welke partijen en ondernemingen een rol kunnen spelen;
- producteisen en exportregels;
- de zakencultuur, oftewel de do’s-and-don’ts;
- hoe kunt u zo effectief mogelijk reclame maken;
- subsidie- en financieringsmogelijkheden.
markt- verkenning
De exportexperts van RVO kunnen een marktverkenning voor u samenstellen. Zij kunnen u helpen uw vragen helder te krijgen.
Zeer uitgebreide landeninformatie is ook beschikbaar via de app ‘NL exporteert’, een coproductie van de RVO, Fenedex, MKB Nederland en VNO-NCW, en de Kamer van Koophandel. De app is gratis te downloaden via Google Play (Android) of de App Store (iOS).
Portaal
landen- overzicht
KvK
WTC
CBS
World Bank
Zoals eerder opgemerkt: over zakendoen met het buitenland is een uitputtende hoeveelheid informatie beschikbaar. Via het landenoverzicht op de website van rvo.nl vindt u bruikbare websites als ondernemersplein.nl en internationaalondernemen.nl. Met name die laatste website is interessant omdat hij fungeert als portaal voor iedereen die internationaal wil ondernemen. Hier vindt u informatie die andere partijen op hun eigen website beschikbaar hebben:
- kvk.nl, de website van de Kamer van Koophandel waar u een voorbeeld van een export- en importplan via de zoekterm ‘internationale handel’ kunt downloaden;
- fenedex.nl, de website van de vereniging voor exporteurs met een eigen kennis- en adviescentrum;
- wtcnl.com, de website van de World Trade Centers (WTC) in Nederland die mkb-ondernemers die internationaal zaken willen doen begeleiden;
- mkb.nl, waar u de mogelijkheid hebt om brochures over internationaal ondernemen te downloaden;
- cbs.nl, de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waar u statistische informatie vindt over Nederland. Uw bestemmingsland heeft ongetwijfeld ook een soortgelijke organisatie. Bijvoorbeeld in België is het Statbel en in Duitsland het Statistisches Bundesamt;
- cia.gov en worldbank.org, de website van The World Factbook en The World Bank en Eurostat (EU-landen) voor informatie over economie, politiek, demografie, geografie en statistieken;
- cbi.eu, de website van het Centrum tot Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden informeert ondernemingen uit ontwikkelingslanden over kansen voor hun producten op de Europese markt en andersom.
U kunt zelf marktonderzoek doen naar uw bestemmingsland of hier een student voor inhuren. Maar u kunt het onderzoek ook uitbesteden aan een bureau dat in dat land is gespecialiseerd. Een andere optie is om uw onderzoeksvragen aan fiscale of juridische deskundigen te stellen.