U bent hier

Onderneming & Fiscus
Aftrekbare kosten voor de IB-ondernemer10. Ondernemersfaciliteiten10.4 Startersaftrek

10.4 Startersaftrek

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

verhoging

Als u nog geen vijf jaar ondernemer bent, kunt u in aanmerking komen voor een verhoging van de zelfstandigenaftrek met € 2.123. In de genoemde startersperiode kunt u maximaal drie keer de startersaftrek claimen. Zoals eerder opgemerkt wordt het tarief waartegen deze aftrek is te claimen de eerstvolgende jaren afgebouwd tot het basistarief. Bent u starter en is uw winst lager dan het bedrag van de zelfstandigenaftrek plus de startersaftrek? Dan kunt u toch de hele aftrek claimen. De begrenzing geldt dan niet voor u.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

driemaal 
claimen

Als u nog geen vijf jaar ondernemer bent en recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een Wajong-uitkering, kunt u de volgende startersaftrek tot driemaal toe claimen: jaar 1: € 12.000, jaar 2: € 8.000 en jaar 3: € 4.000.

Verlaagd urencriterium

pensioen-gerechtigd

Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid geldt een verlaagd urencriterium van 800 uur. Daarom gaat deze aftrek niet samen met de zelfstandigenaftrek en de reguliere startersaftrek: daar geldt immers het criterium van 1.225 uur. Om de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid te claimen, mag u (aan het begin van het kalenderjaar) nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. Het tarief waartegen de aftrek is te claimen wordt de eerstvolgende jaren afgebouwd tot het basistarief.