7.5 De kantineregeling
spijzen en dranken
De laatste uitzondering op de personeelsverstrekkingen die we nog moeten bespreken is de verstrekking van spijzen en dranken. Daarvoor kent het BUA de ingewikkelde kantineregeling. De kantineregeling maakt onderscheid tussen diverse exploitatievormen:
- De ondernemer exploiteert de kantine zelf.
- De ondernemer besteedt de exploitatie van de kantine uit:
- alleen het beheer wordt uitbesteed;
- de ondernemer verpacht de bedrijfskantine.
7.5.1 Exploitatie van kantine door ondernemer
Exploiteert u de kantine zelf, dan mag u gedurende het jaar alle BTW op de kosten die zijn gemaakt voor het verstrekken van eten en drinken aftrekken. Daarbij gaat het niet alleen om het eten en drinken zelf, maar ook om de kosten van inrichting en dergelijke.
Grens
omzet
€ 227
De ontvangsten uit de kantine moeten minimaal 25% hoger zijn dan de kosten van inkopen om niet aan bevoordeling van de werknemers toe te komen. Is de omzet uit de kantine lager dan de kostprijs plus 25%? Dan moet u uitrekenen of de bevoordeling inclusief alle andere personeelsverstrekkingen boven de € 227 per werknemer uitkomt.
Voorbeeld
De berekening van de kantineregeling gaat als volgt:
Inkoopkosten excl. BTW spijzen en dranken | € A |
Forfaitaire opslag van 25% | € B + |
Theoretische omzet | € C |
Werkelijke omzet (incl. BTW) | € D -/- |
Positief/negatief verschil | € E |
Correctie
werknemer
Als E negatief is, hebben de werknemers meer betaald dan de theoretische omzet en heeft er geen bevoordeling plaatsgevonden. Er hoeft dan ook geen correctie plaats te vinden. Als E positief is, wordt een bevoordeling van uw werknemers verondersteld en moet er eventueel een correctie gemaakt worden.
verstrekking
De volgende stap is om te berekenen of het totaal aan personeelsverstrekkingen, inclusief de bevoordeling, boven de € 227 per werknemer uitkomt. Als dit het geval is, dan moet er 9% BTW over E worden afgedragen. Daarna moet nog worden beoordeeld of de overige personeelsverstrekkingen sec boven de € 227 per werknemer uitkomen. Als dat het geval is, is de volledige BTW op deze overige personeelsverstrekkingen niet aftrekbaar.
Geen correctie
Er zijn twee situaties waarbij een correctie op de kantineregeling niet nodig is en dat zijn:
- als het personeel een eigen bijdrage betaalt voor eten en drinken;
- als u een lunch aanbiedt uit zakelijke overwegingen, bijvoorbeeld tijdens een vergadering.
7.5.2 Uitbesteding van exploitatie kantine
cateringbedrijf
U kunt er als ondernemer voor kiezen om de bedrijfskantine uit te besteden aan bijvoorbeeld een cateringbedrijf. Dan gelden er specifieke regels volgens het besluit van 9 mei 1975: heffing van omzetbelasting met betrekking tot het beheren van kantines.
Kosten doorbelasten
inkopen
Als u zelf de bedrijfskantine exploiteert, maar het beheer uitbesteedt aan een derde, zal de beheerder een vergoeding berekenen voor zijn activiteiten. Ook zullen personeelskosten en de inkopen van eten en drinken worden doorbelast. In deze situatie keurt de staatssecretaris goed dat de personeelskosten zonder BTW worden doorbelast en dat het eten en drinken tegen 9% wordt doorbelast. De vergoeding voor de beheerder blijft het standaard hoge tarief van 21%.
Bedrijfskantine verpachten
vergoeding
Een andere optie is om de bedrijfskantine te verpachten. Daarmee besteedt u de gehele exploitatie uit aan een derde. Als u in deze situatie een vergoeding verstrekt aan de exploitant om de kantineprijzen te maximeren, keurt de staatssecretaris goed dat er met deze bijdrage rekening wordt gehouden in de prijsstelling van het aanbod in de kantine. Aan deze goedkeuring is de voorwaarde verbonden dat de cateraar per opdrachtgever naar analogie de kantineregeling toepast, waarbij toetsing aan de € 227-grens achterwege blijft.