U bent hier

Onderneming & Fiscus
Aftrekbare kosten voor de IB-ondernemer3. Volledig of gedeeltelijk aftrekbare kosten 3.8 Studie

3.8 Studie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

kennis

Als ondernemer wilt u uzelf blijven ontwikkelen en uw kennis en vaardigheden uitbreiden. Alle kosten die u maakt om uw bestaande kennis uit te breiden zijn aftrekbaar. Gaat u een opleiding volgen om iets nieuws te leren waarmee u uw aanbod en uw activiteiten kunt uitbreiden, dan zijn dat geen zakelijke kosten.

STAP-budget

Tot en met 2021 kon u deze kosten opvoeren als scholingsuitgaven onder de persoonsgebonden aftrek. Met ingang van 2022 is deze aftrekmogelijkheid vervangen door het STAP-budget (Stimulering ArbeidsmarktPositie). Alle werkenden en werkzoekenden (ook ondernemers) kunnen per jaar een budget van € 1.000 aanvragen voor een opleiding en ontwikkeling.

De scheidslijn tussen bestaande kennis uitbreiden en nieuwe kennis verwerven is heel dun en kan per situatie anders uitpakken. Een belangrijk punt is of de kern van de onderneming verandert door het volgen van de opleiding.

Vakliteratuur

vakgebied

van belang

Volgens het woordenboek wordt onder vakliteratuur publicaties verstaan die betrekking hebben op een bepaald vakgebied. De kosten die u maakt voor vakliteratuur kunt u als aftrekbare kosten aanmerken als de publicaties ook specifiek voor uw beroepsgroep van belang zijn. Let op: het hoeft dus niet specifiek voor uw beroepsgroep geschreven te zijn.

Dagbladen en tijdschriften zijn over het algemeen geen vakliteratuur, tenzij het een specifiek dagblad is, zoals Het Financieele Dagblad. Maar dan nog geldt de aftrek alleen als het FD specifiek voor uw beroepsgroep van belang is.