U bent hier

Onderneming & Fiscus
Aftrekbare kosten voor de IB-ondernemer3. Volledig of gedeeltelijk aftrekbare kosten 3.1 Werkruimte thuis

3.1 Werkruimte thuis

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

zelfstandig

Om te beginnen is het goed om te weten dat de kosten voor een werkruimte thuis alleen fiscaal aftrekbaar zijn als er sprake is van een kwalificerende werkruimte. Dit is het geval als er wordt voldaan aan twee cumulatieve eisen:

  • het zelfstandigheidscriterium;
  • het inkomenscriterium.

3.1.1 Zelfstandigheids- en inkomenscriterium

eigen ingang

verhuren

70%

De werkruimte moet een zelfstandig gedeelte van de woning zijn met een eigen ingang of opgang en eigen sanitaire voorzieningen. Een goede indicatie of voldaan wordt aan dit criterium is of u de ruimte ook aan een willekeurige derde zou kunnen verhuren. Daarnaast speelt het inkomenscriterium een rol. Dit criterium valt uiteen in twee situaties:

  • Als u niet ook nog ergens anders een werkruimte heeft, dan moet u 70% van uw totale inkomen in of vanuit de werkruimte realiseren waarbij 30% van dit inkomen toe te rekenen moet zijn aan het werken in de werkruimte.
  • Als u ergens nog een werkruimte heeft (bijvoorbeeld een winkel of extern kantoor), dan moet ten minste 70% van uw totale inkomen in de werkruimte thuis verdiend worden.

Voldoet uw werkruimte niet aan deze twee eisen, dan bestaat er geen recht op aftrek van kosten. Dat geldt voor vaste lasten als hypotheek, huur, energiekosten, ook voor de inrichting van de ruimte.

3.1.2 Bedrijfsvermogen

kiezen

Is uw thuiskantoor een kwalificerende werkruimte, dan kunt u kiezen of u de werkruimte aanmerkt als privévermogen of als bedrijfsvermogen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Het aanmerken van uw kwalificerende werkruimte als bedrijfsvermogen lijkt het meest voor de hand liggend en administratief het makkelijkst te verwerken.

Waardering

balans

Het deel van de waarde van de woning dat betrekking heeft op de werkruimte activeert u op de zakelijke balans en het evenredige deel van de hypotheek verhuist mee en wordt een zakelijke schuld. Het gaat hier om de werkelijke waarde in het economisch verkeer op het moment dat de ruimte overgaat van privé naar zakelijk.

Aftrekbare kosten

bodemwaarde

verzekeringen

Over de waarde van de woning kan worden afgeschreven, maar dan moet u daarbij wel rekening houden met de regels omtrent de bodemwaarde (zie paragraaf 2.5). De rente op de hypotheek is aftrekbaar. Daarnaast zijn de overige vaste lasten aftrekbaar voor zover ze zijn toe te rekenen aan de werkruimte. Denk hierbij aan energiekosten, onroerendezaakbelasting, verzekeringen, gemeentelijke heffingen en de kosten die u maakt voor het inrichten van de ruimte.

Het grote nadeel hiervan is dat de waardestijging van de woning en daarmee van de werkruimte, belast is als winst en dat wellicht tegen het hoogste IB-tarief van 49,5%.

3.1.3 Privévermogen

box 3

eigenwoningforfait

De andere optie is om de kwalificerende werkruimte aan te merken als privévermogen. In dat geval verhuist de werkruimte van de eigenwoningregeling in box 1 naar box 3 (bezittingen). Ook de hypotheekschuld verhuist voor een evenredig deel mee naar box 3 (schulden). Dit heeft logischerwijs tot gevolg dat over de werkruimte geen eigenwoningforfait meer wordt berekend én dat de hypotheekrente over het deel dat naar box 3 is verhuisd, niet meer aftrekbaar is.

gebruiks-vergoeding

Daar staat tegenover dat u een gebruiksvergoeding mag aftrekken van de winst. De gebruiksvergoeding bedraagt maximaal het voordeel uit sparen en beleggen dat in box 3 wordt berekend over de waarde van de werkruimte. Het heffingsvrij vermogen en de schulden blijven bij de berekening van de gebruiksvergoeding buiten beschouwing. Verder zijn alle overige kosten die betrekking hebben op de werkruimte, zoals energiekosten en inrichting aftrekbaar.

3.1.4 Telefoon en internet

meer dan 10%

Het telefoonabonnement voor een vaste aansluiting thuis is niet aftrekbaar voor de IB-ondernemer. De kosten voor de zakelijke gesprekken die u maakt met de vaste telefoon thuis zijn wél aftrekbaar. Dit betekent dat u de gesprekskosten moet verdelen tussen zakelijke en privégesprekken. Het internetabonnement thuis is aftrekbaar als en voor zover het internet zakelijk wordt gebruikt. Ook hiervoor moet u dus een verdeling maken tussen zakelijk en privégebruik. De kosten van een mobiel telefoonabonnement zijn volledig aftrekbaar als u de telefoon voor meer dan 10% zakelijk gebruikt. Aan het einde van het jaar moet u wel een correctie maken voor het privégebruik met deze telefoon.

Zakelijke abonnement

goedkoper

BTW

factuur

Telefoonaanbieders maken onderscheid tussen particuliere en zakelijke abonnementen. Vaak blijkt een particulier abonnement goedkoper en kiezen veel IB-ondernemers dan ook daarvoor. Voor de aftrekbaarheid van de kosten is dat geen probleem. Voor het terugvorderen van de BTW op de mobiele telefoonkosten kan dat wel eens lastig zijn, omdat niet alle providers de BTW vermelden op de factuur van particuliere abonnementen. Dit is een voorwaarde voor het terugvragen van de BTW (zie paragraaf 3.3).