U bent hier

1.1 Betalingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

De uitgaande geldstromen heeft u redelijk in eigen hand. Gaat er te veel geld uit, dan kan uw onderneming kostenbesparingen doorvoeren. Op de inkomende geldstromen heeft uw onderneming echter veel minder grip. U kunt immers niet bepalen wanneer de debiteuren betalen.

Betaalgedrag

slecht ­betaalgedrag

Vertonen de debiteuren slecht betaalgedrag, dan beperkt dat de winst van uw onderneming. Uw onderneming wacht immers op het geld maar u moet ondertussen wél de rekeningen betalen. Slechte betalers tasten dus de zogenoemde cashflow van uw onderneming aan.

Wanbetaling

oorzaak

Het gevaar bestaat dat uw onderneming daardoor zelf in de problemen komt. Dat wilt u voorkomen, want wanbetaling is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsfaillissementen. Met verbetering en structurering van het debiteurenbeheer is dan ook veel te winnen.

Als de debiteuren sneller betalen, hoeft uw onderneming minder of helemaal geen kunstgrepen meer uit te halen om zelf aan haar betalingsverplichting te kunnen voldoen. Denk aan rood staan of lenen bij de bank.

Liquiditeit

financiële cijfers

Een van de belangrijkste randvoorwaarden voor een financieel gezonde onderneming is een accuraat en actueel overzicht van de financiële cijfers van uw onderneming, waaronder de ontwikkeling van de order- en debiteurenportefeuille, de betalingsverplichtingen en de voorraden.

Administratieve discipline is eigenlijk een van de belangrijkste manieren om de liquiditeit van uw onderneming gezond te houden.

Met de huidige financiële softwarepakketten en slimme oplossingen, zoals het automatisch inlezen van bankafschriften, houdt u de administratie eenvoudig up-to-date.

Geldproblemen

buffer

Voor veel ondernemingen is het op dit moment niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden. Dit is ook terug te zien in de cijfers van Nibud:

  • Van de flexwerkers heeft 44% moeite met rondkomen, van de zzp’ers is dat 50% en bij de ondernemers geeft 47% aan dat zij nu meer dan vóór de crisis financiële problemen ondervinden.
  • Een derde van de respondenten heeft onvoldoende geld achter de hand om vier maanden zonder inkomsten op te kunnen vangen. Eveneens een derde heeft minder dan € 2.500 spaargeld. Vooral werknemers met een flexibel dienstverband hebben vaker geen buffer.
  • Ruim 41% van zelfstandigen en 44% werkenden met een flexibel dienstverband geeft aan minder inkomen te hebben dan in februari 2020.

Ga het gesprek aan over geldproblemen

loonbeslag

hulpverlening

Bij drie op de vijf ondernemingen lopen mensen rond met geldproblemen, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. Geldproblemen hebben vaak grote invloed op het dagelijks functioneren, zowel privé als op het werk. Ook voor uw onderneming zijn er gevolgen. Denk aan kosten voor het verwerken van loonbeslagen, productiviteitsafname en kosten voor verzuim. Door tijdig het gesprek over geldproblemen aan te gaan en mensen te verwijzen naar passende hulpverlening kunnen problematische schulden worden voorkomen. Het Nibud heeft een Gesprekshandreiking en een Signaalkaart ontwikkeld.