5.4 De samenwerking beëindigen
Uiteraard neemt u in de vrijwilligersovereenkomst ook de beëindiging van het contract op. Daarnaast is ook investeren in afscheid belangrijk, want daar heeft u in de toekomst weer profijt van. Deze punten bieden een goede leidraad.
Vijf vragen om de samenwerking te beëindigen
De vijf vragen uit de 5xB-methode voor het beëindigen van de samenwerking met uw vrijwilligers:
overdracht
Nog voor de vrijwilliger weggaat, moet u al nadenken over de overdracht van zijn werkzaamheden. Het is belangrijk dat er geen ‘gat’ ontstaat na het vertrek van een van uw vrijwilligers. U kunt een nieuwe vrijwilliger aantrekken of misschien is er binnen uw organisatie iemand die de taken over kan nemen.
5.4.1 Bedankje
afscheid
Als een vrijwilliger te kennen geeft dat hij wil stoppen, is het belangrijk om die wens niet voor kennisgeving aan te nemen. Ga na of het aan de sfeer binnen de organisatie ligt. Check of de vrijwilliger nog voldoende uitdaging in zijn werkzaamheden vindt of juist te veel. Het is voor zowel u als de vertrekkende vrijwilliger, goed om stil te staan bij het afscheid en op een positieve manier af te sluiten.
Afscheid nemen kan door het organiseren van een borrel of een feestje. Een afscheidscadeau als bedankje voor zijn inzet voor uw organisatie zal de vrijwilliger ook zeker waarderen.
5.4.2 Getuigschrift
referenties
Als een vrijwilliger bij uw organisatie weggaat, ga dan na of u nog iets kunt betekenen voor hem. Zorg voor (goede) referenties. Het geven van een getuigschrift kan de vrijwilliger ook verder helpen. ‘Iets doen’ voor uw vertrekkende vrijwilliger is niet alleen goed voor de vrijwilliger. Het is ook goed voor het imago van uw organisatie.
De deur open houden
Het is natuurlijk altijd goed om de deur van uw organisatie open te houden. Het kan zijn dat iemand na afsluiting van een drukke periode of tijdens zijn pensioen graag weer bij uw organisatie wil komen werken.