U bent hier

5.3 Het nakomen van de afspraken

Laatst gewijzigd: mei 2021

Een vrijwilligersovereenkomst heeft niet het juridisch gewicht van een arbeidsovereenkomst. U kunt de vrijwilliger niet juridisch verplichten zijn taak te blijven uitvoeren. Tenminste, niet in de zin dat u er financiële sancties aan kunt verbinden. Wel kunt u jegens elkander de intentie uitspreken zich te houden aan de overeengekomen afspraken.

Als zaken niet lopen

Naleving van de afspraken in de vrijwilligersovereenkomst is uiteraard belangrijk. Als dat niet gebeurt, heeft de overeenkomst geen betekenis. Als de vrijwilliger bepaalde afspraken niet nakomt, ga dan met hem in gesprek.

Het is belangrijk om de vrijwilliger zo snel mogelijk aan te spreken als zaken niet lopen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een functionerings- of evaluatiegesprek, maar ook tijdens een tussentijds ingepland ‘probleemgesprek’.

Helpen een gesprek en eventuele vervolggesprekken niet (meer), dan kan het beter zijn om de samenwerking te verbreken. Dit is moeilijk, maar noodzakelijk. Een slecht functionerende vrijwilliger brengt tenslotte de kwaliteit van uw organisatie in gevaar. Uiteraard vertelt u dit de vrijwilliger persoonlijk in een gesprek. Wees duidelijk tegen de vrijwilliger en houd zelf het doel van de organisatie voor ogen. Verwijs naar eerdere pogingen om tot een oplossing te komen, maar dat ondanks dat, de situatie helaas onhoudbaar is. Geef aan dat u samen wilt zoeken naar een oplossing, binnen of buiten de organisatie.