4.6 Mensen met een functiebeperking
Vrijwilligers zetten zich vaak in voor mensen met een functiebeperking. Zonder vrijwilligers zou de participatie van mensen met een functiebeperking vaak zeer beperkt zijn. Maar mensen met een functiebeperking kunnen ook zelf actief zijn als vrijwilliger. Organisaties zien vaak nogal wat beren op de weg om vrijwilligers met een handicap te werven. Terwijl mensen met een functiebeperking goed inzetbaar zijn als vrijwilliger. Ze zijn vaak extra gemotiveerd en willen graag iets betekenen voor de samenleving.
Mogelijke aanpassingen
werkplek
U moet wel zorgen voor goede randvoorwaarden. Zowel voor de nieuwe vrijwilliger als voor uw organisatie. Uitgangspunten daarbij zijn de mogelijkheden en beperkingen van de vrijwilliger, maar ook die van uw organisatie. Voor iemand met een lichamelijke functiebeperking kan het nodig zijn dat de werkplek fysiek wordt aangepast. Dit is misschien voor iemand die slechtziend is of in een rolstoel zit, tamelijk voor de hand liggend. Maar voor iemand met chronische migraine of longemfyseem is dit wat onduidelijker. Dan moet de vrijwilliger dat wel zelf aangeven omdat deze aandoeningen niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Een zorgvuldige intake bij deze bijzondere doelgroepen is dus van belang om met de juiste verwachtingen met elkaar in zee te gaan. Evalueer vooraf welke aanpassingen gewenst zijn.
Checklist
- Kies bewust voor de inzet van vrijwilligers met een functiebeperking en neem deze keuze op in uw vrijwilligersbeleid.
- Zorg voor voldoende draagvlak bij uw huidige vrijwilligers.
- Investeer extra in de intake om verwachtingen en mogelijkheden helder te hebben.
- Geef de vrijwilligers met een handicap de tijd om aan het werk te wennen.
- Organiseer zo nodig extra begeleiding. Eventueel door een vrijwilligerscentrale, maar ook bijvoorbeeld door het koppelen van een vrijwilligersmaatje.
- Maak evaluatieafspraken met de vrijwilliger.
Gemotiveerde vrijwilliger
Als een nieuwe gehandicapte vrijwilliger zich niet welkom voelt, zal deze snel afhaken. Jammer, want zo kan een negatieve ervaring bij de organisatie en de vrijwilliger ontstaan. Nieuwe pogingen hebben daardoor minder kans van slagen.
Het is dus van belang om, liefst vooraf, met de andere vrijwilligers te praten hoe zij denken over een collega-vrijwilliger die een functiebeperking heeft. U wilt tenslotte uw ‘oude’ vrijwilligers niet kwijt.
Overigens functioneert u niet als hulpverlener voor deze vrijwilligers. Ook vrijwilligers met een functiebeperking moeten een bijdrage leveren aan de doelstellingen van uw organisatie. Dit betekent dat u hen als volwaardige vrijwilligers behandelt. De eventuele individuele ondersteuning die nodig is, is een investering die zich uiteindelijk moet terugbetalen door de inzet van een gemotiveerder vrijwilliger.