4.4 ‘Gekleurde’ vrijwilligers
allochtonen
Nederlandse vrijwilligersorganisaties zijn nog overwegend witte organisaties. Dit wil overigens niet zeggen dat allochtonen geen vrijwilligerswerk doen. Nederland kent een breed scala aan maatschappelijke organisaties van allochtonen die zich met uiteenlopende thema’s bezighouden.
diversiteit
In de afgelopen jaren komen deze organisaties steeds meer in beeld in het veld van vrijwillige inzet. Niet alleen de van oorsprong witte organisaties, maar ook allochtone organisaties beginnen in te zien dat meer diversiteit de organisatie sterker kan maken. Uw organisatie wordt aantrekkelijk voor vrijwilligers met verschillende achtergronden en daarmee ook voor anderen: klanten, samenwerkingspartners en financiers.
Aantrekkelijkheid van de taken
- Is het vrijwilligerswerk zichtbaar of niet en speelt het zich achter de schermen af?
- Op welke aspecten is er beslissingsbevoegdheid?
- Waarvoor is de vrijwilliger eindverantwoordelijk?
- Is het vrijwilligerswerk routinematig, speelt het zich af binnen vaste kaders of is innovatie gevraagd?
- Vraagt het flexibiliteit in tijd en inzet?
- Betreft het vrijwilligerswerk een project met een begin of een tijd?
- Hoe gaan mensen met elkaar om?
- Is men intern gericht of gericht op de buitenwereld?
- Is de cultuur ondernemend of eerder behoudend?
- Vernieuwend of stabiel?
Allemaal aspecten die de verschillende generaties en leefstijlen juist wél of niet aanspreken. Uiteraard is ook de cultuur belangrijk.
De te kiezen route
Net zoals dé vrijwilliger niet bestaat, bestaat ook dé allochtoon niet. Er is geen standaardaanpak om meer allochtonen te betrekken. Welke route u ook kiest, u bent afhankelijk van verschillende factoren: de organisatiecultuur, werkwijze, lokale omstandigheden, wensen en mogelijkheden.
Probeer het woord vrijwilligerswerk te vermijden, maar leg de nadruk op de activiteit waarvoor u ondersteuning zoekt en leg uit hoe die wordt georganiseerd.
persoonlijke benadering
Voordat u start met de werving is het belangrijk eerst goed te weten wie u wilt bereiken. Vervolgens kan een keuze gemaakt worden voor een passende aanpak. De persoonlijke benadering werkt ook bij allochtonen het beste. Gewoon mensen persoonlijk aanspreken en contact maken in de buurt, met ouders van kinderen op school, in de speeltuin, op de sportclub of met de familie van de bewoners van een zorgcentrum voor ouderen. Toon interesse in hoe het gaat met hun kind of familielid. Spreek mensen aan op zaken die zij zelf belangrijk vinden.
Diversiteit in bestuur
Wilt u meer diversiteit in het bestuur van uw organisatie? Maak gebruik van de volgende tips:
- bij de werving aansluiting zoeken bij bestaande projecten en initiatieven van bijvoorbeeld migrantenorganisaties;
- hoogopgeleide Nederlanders, zowel autochtoon als allochtoon, zijn actief op internet. Benut de social media voor de werving;
- voor elk nieuw bestuurslid een mentor aanwijzen;
- een gezamenlijke training voor zowel nieuwe als bestaande bestuursleden (bijvoorbeeld de mentor) over het werken in besturen/verenigingen en interculturele communicatie.