U bent hier

4.1 Het aantrekken van jongeren

Laatst gewijzigd: mei 2021

jongeren

Er zijn genoeg redenen om jongeren te betrekken bij uw organisatie. Bijvoorbeeld om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen of omdat u zo uw doelgroep beter kunt bereiken.

Een fris perspectief

bijbaan

Jongeren zijn snel, hebben het druk met school, vrienden, sport en bijbaantjes, vinden gemakkelijk de weg in de digitale wereld en zijn eigenwijs. Dus moet u hier als organisatie op inspelen. Realiseer u goed dat u, in de ogen van jongeren, concurreert met de bijbaan, de sportclub, vrienden en hobby’s. Geef daarom goed aan wat u jongeren te bieden heeft. Ga in gesprek met een aantal jongeren. Vraag wat ze vinden van de organisatie en wat ze leuk zouden vinden om te doen. Zulke gesprekken bieden uw organisatie bovendien vaak een fris en onverwacht perspectief.

Wees daarnaast concreet: communiceer duidelijk wat de klus inhoudt, wat het nut van de klus is en wat het werk hen persoonlijk oplevert. Spreek jongeren aan op hun expertise of ervaring, niet als vrijwilliger. Denk ook na over een vergoeding. Dat hoeft geen geld te zijn: er zijn vele manieren om jongeren te motiveren. Jongeren willen meedenken en leren, ze willen zoveel mogelijk meemaken.

Een certificaat, een aantal studiepunten, een eervolle vermelding, een aantekening op een rapport of een afsluitend feest kan jongeren al over de streep trekken.

4.1.1 Maatschappelijke stage

maatschap­pe­lijke stage

stagiair

Sinds 2011 is de maatschappelijke stage geïntroduceerd. Maar wat kunt u een jonge stagiair – in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar – nu eigenlijk laten doen? Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • het organiseren van een buurtactiviteit of een vrijwilligersdag voor een zorg- of welzijnsinstelling;
  • het assisteren bij een internetcafé of radio-omroep in een zorginstelling;
  • het maken van een herinneringsboek met een oudere;
  • het geven van een cursus aan ouderen over het gebruik van een mobiele telefoon, dvd-speler of computer.

begeleiding

Om scholieren een geslaagde stage aan te bieden, moet u in elk geval zorgen voor kortlopende en flexibele projecten en een duidelijke taakomschrijving. Ook is het van belang dat u de stagiair een relevante of interessante ervaring biedt, dat u hem laat meedenken én zorgt voor een goede begeleiding.

De voorbereiding zit vooral in het creëren van geschikte stageplaatsen of de ontwikkeling van een project. Vervolgens moet u bepalen wat het aantal beschikbare stageplaatsen bij uw organisatie is, het noodzakelijke opleidingsniveau (vmbo, havo of vwo) waarvoor de stageplaats geschikt is, de periode, enzovoorts.

Bedenk ook of er sprake is van een eenmalig kort project of een project dat langer gaat doorlopen. In het laatste geval is een estafettestage misschien een optie. Dit is een stagevorm waarbij leerlingen elkaar opvolgen en de continuering min of meer gewaarborgd is.

Creëer een maatschappelijke stageplaats

  • Formuleer een visie over de maatschappelijke stage.
  • Creëer voldoende draagvlak binnen uw organisatie.
  • Stel een werkgroep of projectgroep samen.
  • Denk aan de regels voor arbeid door minderjarigen.
  • Zorg voor een goede onderlinge communicatie.
  • Wijs een werknemer of ervaren vrijwilliger aan die de leerlingen begeleidt en stel vast hoeveel tijd daarvoor vrijgemaakt kan worden.

onderwijspro­gramma

In verband met bezuinigingen stelt het kabinet de maatschappelijke stage niet langer als een verplicht onderdeel van het lespakket. Scholen mogen de maatschappelijke stage nog wel opnemen in het onderwijsprogramma, maar de overheidsbijdrage komt met ingang van het schooljaar 2015-2016 te vervallen.

De omgang met jongeren

De eerste ontmoeting is erg belangrijk. Jongeren zijn vaak gevoelig en onzeker. Ze zijn nuttig, energiek en bezitten nieuwe kennis. Geef hun het gevoel dat ze welkom zijn. Dit doet u door hun vrijheid en verantwoordelijkheid te geven, door nieuwe ideeën serieus te nemen en hun de ruimte te bieden om te experimenteren en te leren. Vergeet ook niet uw waardering uit te spreken. Jongeren pakken dingen vaak anders aan dan u misschien bent gewend. En daar moet u (samen met uw andere vrijwilligers) aan wennen. Het is dan ook goed uw huidige vrijwilligers hierop voor te bereiden en dit samen met de jongeren te bespreken.

Bedenk dat u jongeren niet alles kunt vragen wat u van volwassenen vraagt. Het is dan ook goed over werktijden en de inzet van jongeren na te denken.