U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Projectmanagement1. Projectmatig werken1.3 Nadelen

1.3 Nadelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

bureaucratisch

kosten-
besparend

Aan projectmatig werken kleven helaas ook enkele nadelen. Het is bijvoorbeeld vrij bureaucratisch: er is veel tijd nodig voor vergaderen en plannen, en de projectleider moet veel documenteren en rapporteren. Ook zijn lang niet alle projecten succesvol, bijvoorbeeld omdat het einddoel niet goed is vastgelegd, of omdat het project halverwege gestaakt moet worden vanwege onvoldoende geld of beschikbare uren. Maar voor veel organisaties wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en is projectmatig werken kostenbesparend, verbetert het de resultaten en is het motiverend voor projectgenoten.

Projectsucces gegarandeerd!

afgebakend

opsplitsen

doel

Een project tot een goed einde brengen, is geen kleinigheid. Wist u dat de helft van de projecten meer kost dan begroot of zelfs vroegtijdig strandt? Uw project heeft meer kans op succes als het aan de volgende randvoorwaarden voldoet:

  • Het project is duidelijk afgebakend en heeft een duidelijk einddoel. Het is belangrijk dat de projectleider het project constant blijft monitoren.
  • Een project is niet te groot. Hoe kleiner het project, hoe overzichtelijker. Het is verstandig om grote projecten op te splitsen in meerdere kleine. Het risico wordt zo gespreid.
  • Het projectteam is ervaren en betrokken. Ervaren medewerkers kennen het klappen van de zweep, kunnen anderen motiveren en weten wat ze doen. Ze laten zich niet meeslepen door hun enthousiasme en houden hun hoofd koel.
  • Het project is flexibel. Heldere doelen zijn noodzakelijk, maar het moet ook mogelijk zijn om de doelen bij te stellen.