U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Projectmanagement1. Projectmatig werken1.1 Definitie van een project

1.1 Definitie van een project

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

einddoel

Een project is tijdelijk werk dat altijd een bepaalde periode beslaat, een deadline heeft en leidt naar een concreet einddoel. Een project is juist een klus die buiten de routine om moet gebeuren, zoals de (eenmalige) lancering van een nieuwe productlijn of het opzetten van een digitaal archief.

Eenmalig

Is het ontwikkelen van een nieuwe catalogus een project? Als het eenmalig gebeurt: ja. Maar als er maandelijks zo’n uitgave verschijnt, is het een routineklus die gewoon hoort bij de dagelijkse werkzaamheden en waar een vast team of een vaste medewerker zich mee bezighoudt.

Een lesje projectjargon

risico

resultaat

Sla een willekeurig boek open over projectmanagement en het projectjargon vliegt u om de oren. Laat u er niet door afschrikken; de lastige termen hebben vaak simpele betekenissen. Een aantal bekende termen op een rij:

  • fase: een deel van een project dat los van het project kan worden uitgevoerd. Na afronding van de eerste fase wordt het project vervolgd met fase twee, fase drie enzovoort.
  • oplevering: het (tussen)resultaat van (een fase in) een project (in het Engels: een ‘deliverable’).
  • iteratie: het herhalen van fasen in een project omdat het gewenste resultaat nog niet voldoende is om naar de volgende fase te gaan.
  • contingentieplan: een financieel plan om risico’s tijdens de uitvoering van een project op te vangen.
  • projectplan: een plan waarin het project staat beschreven, zowel de uitvoering als het einddoel.
  • mijlpaal: het resultaat van een fase in een project, dat bestaat uit de oplevering van een of meer (tussen)resultaten (de ‘deliverables’ dus).
  • methodiek: een methode om een project uit te voeren. De methodiek beschrijft wat er in welke fase moet gebeuren. Een veel gebruikte projectmethodiek is ­PRINCE2.