U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Personeelsverzekeringen5. Verzuimverzekering5.1 Nut van een verzuimverzekering

5.1 Nut van een verzuimverzekering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

uitrekenen

U gaat niet halsoverkop allerlei verzekeringsmaatschappijen benaderen. Reken eerst uit of een verzekering wel geschikt is voor uw organisatie.

weinig verzuim

Een verzuimverzekering is niet goedkoop, dus probeer zo goed mogelijk vast te stellen of de kosten die u jaarlijks kwijt bent aan een verzuimverzekering opwegen tegen de (mogelijke) kosten van het verzuim. Het kan zijn dat uw organisatie relatief weinig verzuim kent, of dat de verzuimgevallen die zich wél voordoen vrijwel altijd heel kort zijn. Dan heeft de verzekering mogelijk weinig toegevoegde waarde.

5.1.1 Aard van verzuim

verzuimbeleid

Om het nut van een verzekering goed te kunnen afwegen, is het belangrijk om inzicht te hebben in de aard van het verzuim in de organisatie. En dat heeft u, want u weet als leidinggevende tenslotte:

  • hoe het verzuimbeleid eruitziet;
  • waar de kostenrisico’s zitten;
  • of uw organisatie veel langdurend verzuim of misschien juist veel kortdurend ziekteverzuim kent.

Op basis hiervan kunt u samen met uw werkgever een voorspelling maken van het verzuim in de organisatie.

Bereken vóór u een polis afsluit hoe hoog de verzuimkosten zijn. Reken hierbij ook de indirecte kosten mee, zoals het aanstellen en inwerken van een vervanger.

5.1.2 Draagkracht

langdurig

Vervolgens kijkt u wat de financiële draagkracht van uw organisatie is, mochten één of meer werknemers langdurig arbeidsongeschikt raken. Als voor uw organisatie bij langdurige uitval van slechts enkele werknemers al noodzakelijke investeringen in gevaar komen, is het zeker de moeite waard een verzuimverzekering te overwegen.

Soorten werknemers

zwangerschap

oproepkracht

Verder moet u ook kijken naar de soorten arbeidskrachten met wie u werkt. Want voor sommige arbeidskrachten hoeft u bij ziekte het loon niet door te betalen. UWV neemt dan de betaling over. Deze arbeidskrachten kunnen bij ziekte in aanmerking komen voor een ZW-uitkering van UWV:

  • werknemers van wie het tijdelijke contract tijdens ziekte is afgelopen of die kort na afloop van zo’n contract ziek zijn geworden;
  • werkneemsters die ziek zijn als gevolg van een zwangerschap of bevalling;
  • werknemers die ziek zijn als gevolg van een orgaandonatie;
  • oproepkrachten;
  • uitzendkrachten;
  • freelancers/zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

U bent voor zieke werknemers met een tijdelijk arbeidsovereenkomst ook tot twee jaar (104 weken) financieel verantwoordelijk.

Dekking

gedurende dienstverband

Een traditionele verzuimverzekering dekt helaas alleen de kosten van ziekte gedurende het dienstverband. Werkt u veel met tijdelijke krachten, dan liggen er juist aanzienlijke risico’s buiten die periode. De traditionele verzuimverzekering dekt de kosten niet én de verzekeraar biedt geen ondersteuning bij de re-integratie. Dit beperkt de meerwaarde van zo’n verzekering aanzienlijk.

Steeds meer verzekeraars combineren het eigenrisicodragerschap Ziektewet met een verzuimverzekering. Zo’n verzekering dekt alle risico’s van de werkgever in de eerste twee ziektejaren van zowel vast als tijdelijk personeel.