U bent hier

9.2 Vrijwilligers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

non-profit

Naast uitzendkrachten nemen ook vrijwilligers een bijzondere positie in als het gaat om verzekeringen. Met name non-profitorganisaties werken met vrijwilligers en moeten hier dus aandacht aan besteden.

9.2.1 Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

schade ­veroorzaken

Werkt u met vrijwilligers, dan is uw organisatie primair verantwoordelijk en vaak ook aansprakelijk voor de schade die vrijwilligers veroorzaken. U kunt uw organisatie verzekeren tegen mogelijke schade die uw vrijwilligers veroorzaken. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt meestal voldoende ruimte om dit probleem op te lossen als het vrijwilligerswerk ook echt vrijwillig is. Is dat niet het geval, dan kan een aanvullende verzekering voor vrijwilligers of de VNG-vrijwilligerspolis uitkomst bieden.

9.2.2 Vrijwilligerspolis

convenant

gratis ­verzekeren

Om een vrijwilligersverzekering mogelijk te maken, heeft de overheid voor alle vrijwilligers een convenant gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen zo alle vrijwilligers (met uitzondering van vrijwillige brandweerlieden en politiemedewerkers) collectief verzekeren voor ongevallen tijdens het vrijwilligerswerk. Hiermee kunnen vrijwilligersorganisaties hun vrijwilligers goed en gratis verzekeren. Ook mensen die in het kader van de Participatiewet een verplichte tegenprestatie voor hun uitkering leveren, vallen onder deze polis. Maar let op: niet elke gemeente heeft zo’n verzekering. Vraag dus even na hoe dit in uw gemeente geregeld is!

U kunt alleen aanspraak maken op een collectieve vrijwilligersverzekering als de vrijwilliger geen eigen AVP-verzekering heeft of als de eigen AVP-verzekering onvoldoende dekking biedt.

Soorten verzekeringen

basispolis

pluspolis

De vrijwilligerspolis kent zes verzekeringen in twee verschillende polissen:

  • aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers (de zo-genoemde basispolis);
  • ongevallenverzekering voor vrijwilligers (basispolis);
  • aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen (de zogenoemde pluspolis);
  • schadeverzekering verkeersdeelnemers (pluspolis);
  • bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (pluspolis);
  • rechtsbijstandverzekering (pluspolis).

9.2.3 Procedure

registratieplicht

De VNG-vrijwilligerspolis kent geen registratieplicht. U hoeft uw organisatie dus niet aan te melden om aanspraak te kunnen maken op de verzekering. Vindt er een ongeluk plaats, dan moet de vrijwilliger of u zelf het schadeformulier invullen en opsturen naar de gemeente.

schadeclaim

Voordat de gemeente (digitaal) de schadeclaim indient bij de verzekeraar, controleert de gemeente of het gaat om een melding in de zin van de vrijwilligerspolis. Na de melding van de gemeente neemt de schadebehandelaar contact op met de vrijwilliger of met u en handelt de schade dan zelf af.