8.2 Verzekeringsplicht
beperkt
werkplek
In principe is de verzekeringsplicht van de werkgever vrij beperkt. De wet omschrijft niet welke verplichtingen de werkgever heeft als het gaat om verzekeringen voor werknemers. De Hoge Raad heeft echter wel uitspraken gedaan over verzekeringen in het geval van verkeersdeelname, die een verzekeringsplicht met zich meebrengen. Op basis van ‘goed werkgeverschap’ moet een werkgever voor werknemers die voor hun werk onderweg zijn een deugdelijke verzekering afsluiten. Als een werknemer voor zijn werk aan het verkeer moet deelnemen, geldt de openbare weg namelijk als de werkplek. En voor de werkplek is de werkgever nu eenmaal verantwoordelijk en aansprakelijk.
Ook verzekeringsplicht zonder auto
fietsers
De hoogste rechter in Nederland heeft beslist dat de verzekeringsplicht voor werknemers in het verkeer ook kan gelden voor fietsers en voetgangers. Zij lopen immers ook bijzondere risico’s. Voor werknemers die voor hun werk op de fiets ergens naartoe gaan, moet u dus ook een verzekering afsluiten.
Zzp’er
De verzekeringsplicht geldt voor risico’s die verkeersdeelname van werknemers met zich meebrengt. U bent niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor een zzp’er die een opdracht voor u uitvoert en daarbij uw bedrijfsauto gebruikt.
Rechtbank Midden-Nederland, 12 juni 2017, ECLI: 6028
8.2.1 Nauwelijks invloed
veiligheid
Het verschil met de werkvloer, bijvoorbeeld in een bedrijfspand, is dat u nauwelijks invloed heeft op de veiligheid van de verkeerssituatie waar de werknemer zich in bevindt. U kunt er dus niet voor zorgen dat de werkplek veilig is. In plaats daarvan moet u ervoor zorgen dat de werknemers bij verkeersdeelname verzekerd zijn, omdat:
- verkeersdeelname voor werknemers bijzondere gevaren met zich meebrengt;
- u maar beperkte mogelijkheden heeft om ongelukken in het verkeer te voorkomen;
- de risico’s die werknemers in het verkeer lopen goed zijn te verzekeren tegen betaalbare premies.
8.2.2 Ongevallen woon-werkverkeer
eigen vervoer
Voor werknemers die een ongeluk krijgen als ze naar hun werk rijden of van hun werk weer naar huis, bent u in principe niet aansprakelijk. Woon-werkverkeer valt niet onder werktijd. Let wel op: hoe minder keus u werknemers laat om hun eigen vervoer te regelen, hoe groter de kans dat uw organisatie bij een ongeluk tóch aansprakelijk is.