U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Personeelsverzekeringen8. Deelname aan het verkeer slim verzekeren8.1 Goed werkgeverschap

8.1 Goed werkgeverschap

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juni 2024

tijdens werk

Als een werknemer een verkeersongeluk krijgt of veroorzaakt, kan de werkgever aansprakelijk zijn. De aansprakelijkheid van de werkgever voor schade tijdens werk vloeit niet alleen voort uit artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW), waarin de zorgplicht van de werkgever aan bod komt.

Zorgplicht

Een werkgever kan zich wat betreft het verkeer moeilijk aan de zorgplicht houden. Hij kan immers niet beïnvloeden wat er allemaal op de weg gebeurt. De aansprakelijkheid van de werkgever kan hier ook gebaseerd zijn op goed werkgeverschap (uit artikel 7:611 BW). Het gevolg hiervan is dat de werkgever een fatsoenlijke verzekering moet afsluiten voor de werknemers die voor hun werk de weg op moeten.

Roekeloosheid bewijzen

dienstreis

Als werkgever kunt u alleen onder uw aansprakelijkheid uitkomen als u kunt bewijzen dat de werknemer met opzet of bewust roekeloos heeft gehandeld. Als de werknemer tijdens een dienstreis aantoonbaar onder invloed is van alcohol of drugs, is er sowieso sprake van bewuste roekeloosheid en is uw organisatie niet aansprakelijk. Maar in alle andere gevallen is die bewijsvoering best lastig, al was het alleen maar omdat u er doorgaans niet bij was.

Schade door een ander

regresrecht

Als de schade die de werknemer in het verkeer oploopt aantoonbaar veroorzaakt is door een derde partij, hoeft u of de werknemer zelf natuurlijk niet voor de kosten op te draaien. U kunt deze derde partij aansprakelijk stellen voor de schade. U maakt dan gebruik van het zogeheten verhaalsrecht of regresrecht (zie paragraaf 2.5). Als die derde partij een werknemer is die voor zijn werk op de weg zit, is zijn werkgever mogelijk aansprakelijk.