U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Organisatiemodellen2. Aansturen2.7. Wat is het teammodel van Lencioni?

2.7. Wat is het teammodel van Lencioni?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019

Als er een gebrek aan vertrouwen bestaat, ervaren teamleden al snel dat er geen ruimte is om feedback aan elkaar te geven. Het gevolg hiervan is een gebrek aan betrokkenheid en het mijden van verantwoordelijkheid, wat onherroepelijk leidt tot een verminderd teamresultaat.

Basis van vertrouwen

Is het de bedoeling dat een afdeling, projectgroep of team vooral gericht is op het behalen van resultaat, dan ontkomt de leidinggevende, projectleider of voorzitter er niet aan om te beginnen bij het begin: investeren in de communicatie­momenten met alle betrokkenen. Dit leidt tot een stevige basis van vertrouwen, waardoor binnen het team een cultuur ontstaat waarbinnen aanwezigen elkaar feedback kunnen en mogen geven. Dit is niet eenvoudig te bereiken; het kost behoorlijk wat energie. Echter, als u kijkt naar wat het oplevert, dan is deze inspanning de moeite waard en bovendien nog leuk ook.

De factoren van het teammodel

Om een succesvol team te creëren, zijn volgens Lencioni een aantal voorwaarden van belang. Deze ziet u terug in de onderstaande infographic.

Zoals u uit de infographic kunt afleiden, gaat het om:

  • de focus op resultaten;
  • het nemen van verantwoordelijkheid;
  • het aangaan van betrokkenheid;
  • het durven aangaan van conflicten en discussie;
  • het onderlinge vertrouwen.

De onderste laag (het onderlinge vertrouwen) is het fundament van de piramide. Dit fundament ondersteunt de laag die erboven ligt (confrontatie en discussie), die op zijn beurt weer de bovenliggende laag ondersteunt (betrokkenheid). En zo bouwt u verder. Onderling vertrouwen is dus de basis voor een goede samenwerking.

Wat is de definitie van een team?

Lencioni geeft expliciet aan dat het model bedoeld is voor teams. Hierbij definieert hij een team als een relatief kleine groep (drie tot twaalf werknemers) die:

  • gezamenlijke doelen nastreven;
  • daar gezamenlijk verantwoordelijkheid voor dragen;
  • bereid en in staat zijn om te investeren in teameffectiviteit.

De term ‘team’ wordt vaak ten onrechte gebruikt. Er zijn maar weinig groepen mensen die aan de definitie van een team voldoen.

Kenmerkend voor een piramide is dat eerst alle onderliggende lagen voldoende gesteund moeten zijn voordat u omhoog kunt bouwen. De onderste laag van de piramide is het grootst en is dus ook het belangrijkst. Echter, om een team effectief te laten functioneren, is het zaak dat alle niveaus aandacht krijgen.