5.4 Meer dan alleen assessments
diversiteitsbeleid
Het houdt niet op bij assessments. Zoals hiervoor beschreven, zijn assessments en testen instrumenten die hulp bieden om DE&I te waarborgen in HR-processen. Uiteindelijk zijn het de mensen die beïnvloed kunnen zijn door bias die de beslissingen nemen. Als u diversiteit wilt vergroten binnen uw organisatie, kunt u een diversiteitsbeleid introduceren. Als twee kandidaten vergelijkbare potentie en capaciteiten hebben, kunt u de voorkeur geven aan degene met bijvoorbeeld een achtergrond of sekse die afwijkt van de meerderheid van de werknemers binnen uw organisatie.
5.4.1 Actie ondernemen
interventie
Assessments kunnen ook aanleiding geven tot actie of interventie. Een vragenlijst over inclusie op de werkvloer geeft u inzicht in hoe inclusief uw werknemers de organisatie ervaren, en hoe uw organisatie dit zou kunnen verbeteren. Op basis hiervan kunt u de keuze maken om diversiteitstrainingen te implementeren.
Behouden
motivatoren
Voor het behouden van divers personeel is het belangrijk om werknemers te blijven motiveren. Assessments kunnen hieraan een bijdrage leveren. Een vragenlijst over de motivatoren of carrièrewaarden van uw werknemers kan bruikbare informatie opleveren. Hiermee kunt u inzicht krijgen in hoe u uw diverse werknemers kunt motiveren, wat kan bijdragen aan het verhogen van de werknemerstevredenheid en het beperken van het personeelsverloop.
5.4.2 Diversiteitsactieplan opstellen
intimidatie
Het niet effectief uitvoeren van diversiteitsbeleid kan leiden tot negatieve gevolgen, zoals een toename van intimidatie en discriminatie (Schneider, Hitlan & Radhakrishnan, 2000), conflicten tussen groepen werknemers (Jehn, Bezrukova & Thatcher, 2008) en verloop (McKay et al., 2007).
Het is belangrijk om beleid met betrekking tot diversiteit op de werkvloer op de juiste manier te implementeren en te handhaven. Stel daarom een diversiteitsactieplan op.
Evalueren
diversiteitsstrategie
tijdlijn
Met een diversiteitsstrategie bepalen organisaties de koers rondom DE&I. Het daarop gebaseerde diversiteitsactieplan is een gestructureerd en strategisch document dat organisaties ontwikkelen en inzetten om diversiteit en inclusie op de werkvloer te formaliseren en te implementeren. Stel daarbij meetbare doelen op voor diversiteit en inclusie en evalueer de voortgang regelmatig. Maak hiervoor gebruik van een tijdlijn om het succes van het beleid te monitoren. Dit bevordert ook de transparantie rondom het beleid.
Het is van belang om actief betrokken te blijven bij het diversiteitsinitiatief en het belang ervan uit te dragen. Dit geeft werknemers het signaal dat DE&I een prioriteit is voor de hele organisatie.
Input
vragenlijst
training
Het is bij een diversiteitsactieplan ook belangrijk om input van de werknemers zelf te vragen, bijvoorbeeld door middel van een (anonieme) vragenlijst. Hierdoor ontstaat er een actieplan dat specifiek is afgestemd op de behoeften binnen uw organisatie, en het zorgt ervoor dat de werknemers zich meer betrokken zullen voelen. Het actieplan omvat bijvoorbeeld trainingen om het bewustzijn van culturele diversiteit onder werknemers te vergroten, en objectieve wervings-en-selectieprocessen om eerlijke beoordelingen van kandidaten te garanderen, los van hun achtergrond. Dit zorgt voor een vermindering van vooroordelen en stereotypen.
Een goed diversiteitsactieplan is dus afgestemd op de specifieke behoeften en context van uw organisatie, en fungeert als een praktische routekaart om uw organisatie diverser en inclusiever te maken.