U bent hier

8.2 Beschikbare ruimte

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

gedegen keuze

Het is belangrijk om een gedegen keuze te maken rond het al dan niet aanwijzen als eindheffingsloon ten koste van de vrije ruimte. Hiervoor moet u uiteraard weten hoeveel ruimte uw onderneming precies te besteden heeft voor het in onbelast loon omzetten van vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers.

Ruimte

opgerekt

De vrije ruimte is voor dit jaar 1,2% van het totale fiscale loon van uw werknemers over 2019. De te besteden ruimte wordt per 2020 overigens waarschijnlijk opgerekt naar 1,7%. Dit percentage zal echter slechts gaan gelden over de eerste € 400.000 van uw fiscale loonsom en over de resterende loonsom blijft het huidige percentage van 1,2% van toepassing.

Wijst u meer belaste vergoedingen en verstrekkingen aan als eindheffingsloon dan u aan vrije ruimte heeft, dan is uw onderneming over het meerdere 80% eindheffing verschuldigd. Meer informatie over de precieze berekenwijze en toetsing van de vrije ruimte vindt u in hoofdstuk 12.

Loonsom

kolom 14

Als fiscale loonsom neemt u het totale fiscale loon van uw werknemers: kolom 14 van de loonstaat, wat dus exclusief het ten laste van de vrije ruimte komende aangewezen eindheffingsloon is.

aandeel van 10% of meer

Als uw onderneming ook loon uit vroegere dienstbetrekking uitbetaalt, maar dit een aandeel heeft van minder dan 10% van het totale fiscale loon, neemt u de totale fiscale loonsom als uitgangspunt. Heeft het loon uit vroegere dienstbetrekking een aandeel van 10% of meer, dan berekent u de vrije ruimte op basis van alleen het totale fiscale loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.