U bent hier

2.5 Inhoud thuiswerkbeleid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2021

In het thuiswerkbeleid kan een werkgever zo veel of zo weinig opnemen als hij zelf wil. U leest hieronder welke onderwerpen vaak terugkeren in zo’n beleid.

  • Uitgesloten functies

functie

In het beleid neemt een werkgever alle functies op waarbij thuiswerken niet mogelijk is. Zo weten werknemers direct waar ze aan toe zijn. Een werkgever kan eventueel noteren dat hij in zeer bijzondere omstandigheden kan overwegen om tijdelijk thuiswerken toe te staan.

  • Verzoek werknemer

Vervult een werknemer een functie waarin thuiswerken is toegestaan, dan is het handig als hij een verzoekformulier invult. Daarin kan hij direct aangeven hoeveel uren hij thuis wil werken en op welke dagen. De werkgever kan in de overeenkomst ook aangeven wat de voorwaarden zijn. Bijvoorbeeld dat hij thuiswerken alleen toestaat als de werknemer een thuiswerkplek heeft die aan de arbo-eisen voldoet.

  • Voorwaarden

naar kantoor

Vanzelfsprekend verbindt een werkgever voorwaarden aan thuiswerken. Zoals:

  • maximaal twee dagen per week thuiswerken;
  • op bepaalde momenten telefonisch en per e-mail bereikbaar zijn vanuit huis;
  • de werknemer komt wel naar kantoor als dat nodig is voor het werk.
  • Arbeidsomstandigheden

De werkgever kan eisen opnemen over arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld dat de werknemer de thuiswerkplek gebruikt volgens de instructies van de werkgever.

  • Financiële tegemoetkoming

Ook voor de financiën is vaak aandacht in de thuiswerkovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan een thuiswerkvergoeding of een vergoeding voor spullen die nodig zijn om goed te kunnen werken, zoals een bureaustoel, een dockingstation en een laptopverhoger.

  • Reiskosten

Meer thuiswerken heeft waarschijnlijk gevolgen voor de reiskostenvergoeding die de werknemer ontvangt. Bijvoorbeeld als hij een kilometervergoeding krijgt of als hij zo veel gaat thuiswerken dat een abonnement voor bus of trein niet meer rendabel is. De werkgever kan de vergoeding dan naar beneden bijstellen of afspreken dat de werknemer voortaan losse kaartjes declareert.

  • Privacy en informatiebeveiliging

Werken vanuit huis brengt een hoop voordelen met zich mee, maar de werknemer moet wel op een veilige manier kunnen werken. Een slimme werkgever stelt voorwaarden aan het soort internetverbinding waar een werknemer op werkt. Bijvoorbeeld: de werknemer mag wél inloggen op het eigen netwerk, maar níet op een openbaar netwerk van een koffietentje waarvan iedere klant het wachtwoord kan opvragen. Daarnaast kan de werkgever van de werknemer verlangen dat hij uitsluitend inlogt op het bedrijfsnetwerk als hij is verbonden met een door de organisatie beschikbaar gestelde VPN.

  • Thuiswerkovereenkomst

leidinggevende

Zoals u al eerder in dit hoofdstuk kon lezen, is een thuiswerkbeleid een algemeen beleid met regels die gelden voor alle werknemers die thuiswerken. In het thuiswerkbeleid kan de werkgever aangeven dat elke werknemer die vanuit huis gaat werken een thuiswerkovereenkomst afsluit in overleg met de leidinggevende. Daarin leggen zij dan samen de individuele afspraken vast.

Ook aandacht voor beëindiging overeenkomst

thuiswerkplek

Het is belangrijk om vast te leggen onder welke voorwaarden een werknemer wél thuis mag werken, maar het is verstandig om ook aandacht te besteden aan de beëindiging van een thuiswerkovereenkomst. Bijvoorbeeld als de werknemer:

  • de afspraken niet nakomt;
  • de thuiswerkplek niet volgens de instructies gebruikt (alhoewel dat moeilijk na te gaan is);
  • onvoldoende voldoet aan de gestelde functie-eisen;
  • een andere functie gaat vervullen die niet voor thuiswerken in aanmerking komt.